Jurnalişti ai agenţiei Reuters, puşi sub acuzare de poliţia din Myanmar. Ei riscă 14 ani de închisoare

Cei doi jurnalişti Reuters care au fost arestaţi în Myanmar în luna decembrie au fost puşi sub acuzare de poliţie, miercuri, pentru că au încălcat legea referitoare la secretele de stat, în ciuda cererilor pentru eliberarea acestora. Reporterii riscă până la 14 ani de închisoare.
Filip Stan
10 ian. 2018, 13:48
Jurnalişti ai agenţiei Reuters, puşi sub acuzare de poliţia din Myanmar. Ei riscă 14 ani de închisoare

Un judecător a spus că poliţia i-a pus sub acuzare pe Wa Lone, în vârstă de 31 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 27 de ani, pentru că au încălcat Official Secrets Act, lege potrivit căreia este pedepsită orice persoană care „obţine, adună, înregistrează sau publică orice document sau informaţie oficială” care „ar putea fi de folos unui inamic”.

Cei doi jurnalişti se vor întoarce în instanţă pe 23 ianuarie pentru argumente legale, urmând ca instanţa să decidă dacă va accepta cazul.

Jurnaliştii au fost puşi sub acuzare de poliţie miercuri, în tribunalul din oraşul Yangon, unde membrii familiilor acestora au izbucnit în lacrimi. „Vă rog să le spuneţi oamenilor noştri să ne protejeze jurnaliştii”, a strigat Kyaw Soe Oo înainte de a fi dus înapoi în detenţie. Wa Lone a spus, de asemenea, că soţia lui este însărcinată. „Încerc să fiu puternic”, a spus el, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Bloggerul şi activistul pentru Drepturile Omului, Wu Gan, condamnat la 8 ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat

Familiile lor au sugerat că jurnaliştii sunt victimele unei înscenări, spunând că cei doi au fost arestaţi imediat după ce au părăsit restaurantul unde au luat masa cu poliţiştii care le-ar fi dat documentele clasificate. Cei doi poliţişti au fost arestaţi, de asemenea, dar nu au fost prezenţi miercuri la tribunal.

Reporterii care au transmis miercuri de la tribunal au purtat ţinute negre în semn de protest faţă de arestarea colegilor lor şi au avut bannere cu mesajul: „Jurnalismul nu este o infracţiune”.  Avocatul Khin Maung Zaw care îi reprezintă pe cei doi jurnalişti a declarat pentru AFP că o cerere pentru eliberarea lor prin cauţiune a fost respinsă.

Reprezentanţii Reuters au transmis că „sunt extrem de dezamăgiţi” de faptul că autorităţile vor să îi urmărească pe cei doi jurnalişti în justiţie. „Considerăm că acesta este un atac nejustificat şi flagrant la libertatea presei. Credem cp timpul este esenţial şi continuăm să cerem eliberarea imediată a jurnaliştilor Wa Lone şi Kyaw Soe Oo”, a spus  Stephen J. Adler, redactor-şef al Reuters.

Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au cerut ca jurnaliştii să fie eliberaţi, în timp ce fosul preşedinte american Bill Clinton a intervenit, de asemenea, în această problemă.

Cei doi jurnalişti au fost arestaţi pe 12 decembrie după ce au fost invitaţi să se întâlnească cu oficiali ai poliţiei la cină, care le-ar fi dat documente clasificate. Ei au realizat articole despre criza din Rakhine unde – potrivit estimărilor Naţiunilor Unite – represiunile militare asupra militanţilor au făcu ca, din august, aproape 655.000 de musulmani Rohingya să fugă în Bangladesh.

Ministrul Informaţiilor din Myanmar a declarat atunci într-un comunicat de presă că jurnaliştii Reuters şi doi poliţişti sunt acuzaţi de spionaj conform unei legi din timpul ocupării britanice. Legea din 1923 prevede condamnare cu închisoarea de până la 14 ani.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Jens Stoltenberg subliniază importanța sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul NATO
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'