Petre Tobă, martor în dosarul lui Sebastian Ghiţă, despre promovările în IGPR: Nu cred că pot fi influenţate politic

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a declarat, la termenul de vineri, în dosarul în care Sebastian Ghiţă este cercetat pentru fapte de corupţie, că nu a discutat niciodată cu fostul parlamentar despre promovarea în funcţie a fostului şef IPJ Prahova, Viorel Dosaru.
Alina Costache
12 ian. 2018, 10:47
Petre Tobă, martor în dosarul lui Sebastian Ghiţă, despre promovările în IGPR: Nu cred că pot fi influenţate politic

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a fost audiat în calitate de martor, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul în care Sebastian Ghiţă este cercetat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Petre Tobă a avut calitatea de preşedinte al comisiei de examinare când fostul şef al IPJ Prahova, Viorel Dosaru, a fost examinat pentru promovarea în această funcţie. În această cauză, Viorel Dosaru este acuzat de luare de mită, favorizarea făptuitorului, trafic de influenţă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Potrivit DNA, în schimbul informaţiilor nedestinate publicităţii pe care le-a obţinut, Sebastian Ghiţă a promis, pe de o parte, lui Dosaru Viorel că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere.

„Comisia era numită prin ordin al ministrului. Eu am fost preşedinte şi doi adjuncţi ai şefului. Comisia publica un anunţ prin care informa toţi poliţiştii că se scoate la concurs. Îmi aduc aminte că a fost vorba despre un examen. Nu a avut contracandidat. Domnul Dosaru a fost singurul care s-a inscris pentru inspector-şef. Membrii Comisiei au elaborat subiectele în dimineaţa examenului. Imediat după, s-a trecut la examinarea propriu-zisă. Membrii comisiei i-au adresat întrebări. Răspunsurile au fost notate, la final făcându-se o medie. Preşedintele nu acorda nota şi nu punea întrebări. Cred că au fost solicitări de clarificări. Se înregistra video şi audio. Eu, personal, nu cred că deciziile pot fi influenţate politic”, a declarat fostul ministru în faţa magistraţilor.

Întrebat de către magistraţi dacă ştie să se fi intervenit asupra promovării în funcţie a lui Viorel Dosaru, Petre Tobă a răspuns: „Nu. Nu s-a făcut. S-a făcut pe baza competenţelor sale. Îmi aduc aminte că Viorel Dosaru era unul dintre inspectorii buni la nivel naţional. A fost lucrător operativ, la municipiu, la inspectorat. Ştiu că era împuternicit şi rezultatele bune l-au făcut să fie apreciat”.

De asemenea, acesta a mai spus în sala de judecată că nu a discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre Viorel Dosaru: „Nu am avut niciodată cu acesta discuţii pe tema acestui subiect”.

„Nu pot să zic că ne cunoşteam personal (cu Sebastian Ghiţă, n.r.) În calitatea să oficială de deputat ne-am întâlnit cred că de două sau de trei ori la activităţi oficiale. (…) Nu, nu am avut impresia asta în legătura cu vreo atitudine părtinitoare din partea celor doi membri din comisie cu privire la Dosaru Viorel. Mai mult, îmi aduc aminte că unul din membrii comisiei a fost înlocuit chiar cu o zi înainte sau în acea dimineaţă, întrucât titularul se afla în concediu de odihnă”, a mai spus Petre Tobă.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost trimis, în 2016, în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis.

Alături de Sebastian Ghiţă au mai fost trimişi în judecată Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, sub acuzaţiile de luare de mită şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, Viorel Dosaru la data faptelor şef al IPJ Prahova, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului, trafic de influenţă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Constantin Ispas, ofiţer de poliţie şi Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

În rechizitoriul procurorilor se arată că „în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi Ghiţă Sebastian Aurelian”.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul unor cercetări asupra unor persoane fizice sau juridice, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.

„Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail şi pe Dosaru Viorel să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală”, mai arată rechizitoriul DNA.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai