Balonarea sau meteorismul abdominal este o tulburare intestinală cauzată de acumularea de gaze. Poate fi un simptom al unor afecțiuni ale ficatului, stomacului sau pancreasului. Factori agravanți sunt mesele îmbelșugate, consumul de dulciuri, stresul sau anumite tulburări de natură hormonală. În tratarea balonării este important să elimini factorii care duc la apariția ei. Leacurile din plante ajută la alinarea simptomelor.
Vorbitul în timpul mesei facilitează aerofagia (înghițirea aerului), ceea ce duce la balonare.
Ceaiul de salvie stimulează digestia
Salvia contribuie la eliminarea gazelor de fermentație din tubul digestiv, prevenind apariția balonării. Stimulează apetitul și duce la o bună funcționare a aparatului digestiv. Ceaiul de salvie este folosit în tratarea colicilor, spasmelor intestinale, crampelor și indigestiei. Se prepară prin infuzie, dintr-o lingutiță de frunze mărunțite la 100 g apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Nu se recomadă mamelor care alăptează. În bolile ficatului, stimulează secreția bilei.
Citeşte şi Baia care te scapă de toxine şi de răceli
Ceaiul de fenicul potolește crampele
Semințele de fenicul pot fi preparate sub formă de ceai, prin infuzie. Feniculul absoarbe gazele și potolește crampele, atât la sugari cât și la adulți. Restabilește pofta de mâncare. Infuzia se prepară din 5-6 semințe, la o căniță cu apă fierbinte, pentru sugari, și dintr-o jumătate de linguriță de semințe la o cană cu apă clocotită, pentru adulți. Se beau 1-2 căni pe zi.
Ceaiul de chimen elimină gazele
Chimenul favorizează eliminarea gazelor din intestin. Astfel, infuzia preparată dintr-o linguriță și jumătate de fructe la o ceașcă cu apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac la cei care suferă de balonări, reglează funcțiile stomacului, combate inflamațiile intestinale, calmează colicile și mărește diureza.
Ceaiul de ghimbir reduce spasmele
Rădăcina de ghimbir stimulează enzimele necesare digestiei, reduce spasmele stomacale şi elimină gazele intestinale. Ceaiul de ghimbir se prepară prin infuzie (10 minute), din 10 g rădăcină rasă la 300 ml apă fierbinte. Se beau 3 căni pe zi.
Citeşte şi Leacuri pentru durerile de stomac
Ceaiul de busuioc, efect antiseptic
Datorită efectelor antiseptice ale uleiului volatil pe care-l conține, busuiocul se recomandă în tulburări gastro-intestinale. Se prepară un ceai din 1-2 lingurițe de plantă proaspătă mărunțită, la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 10 minute, se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi, înainte de mese.
Ceaiul de tei stimulează secreția bilei
Florile de tei, asociate cu mușețel și mentă, ușurează digestia și tonifică stomacul. Infuzia de tei mărește diureza și stimulează secreția biliară. Infuzia se prepară din 2 lingurițe de flori la 250 g apă clocotită. Se beau 2-3 ceaiuri călduțe pe zi, îndulcite cu miere sau zahăr.
Ceaiul de mușețel, bun pentru colici
Infuzia de mușețel calmează spasmele stomacale. Se în toate afecțiunile stomacului și intestinelor. Se prepară din 2 lingurițe de flori de mușețel, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.
Mersul pe jos și exercițiile fizice ajută la eliberarea gazelor din intestin și ameliorează starea de disconfort.