Protestul a pornit după ce, vineri, inspectorul general şcolar Petrică Miu a anunţat că se intenţionează reînfiinţarea Liceului Militar de Marină, unitate de învăţământ ce a fost închisă în 1998. Pentru că fostul sediu al instituţiei nu mai este disponibil, găzduind mai multe structuri ale Marinei Militare, reprezentanţii ISJ Constanţa au luat în calcul posibilitatea ca Liceul Militar de Marină să fie reînfiinţat în clădirea care adăposteşte Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, iar acesta să fie mutat.
Din acest motiv, profesorii şi elevii Colegiului „Alexandru Ioan Cuza” au ieşit să protesteze, luni, în curtea instituţiei, acestora alăturându-li-se şi părinţi nemulţumiţi de posibila mutare.
Ei au scandat „Asta este casa noastră!”, „Noi de aicea nu plecăm!” şi „Nu vrem să fim mutaţi!”, şi au purtat şi pancarte pe care au scris „Nu plecăm din casa noastră! Militarii să meargă în casa lor din strada Dezrobirii de unde au plecat!” sau „Spune nu relocării Colegiului Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza”.
Într-un comunicat de presă comun, colectivul de elevi şi cadre didactice din cadrul colegiului spun că nu găsesc niciun motiv să-şi părăsească şcoala şi cer „şanse egale la o educaţie de calitate”.
„Chiar dacă nu sunt consideraţi elevi de elită, aşa cum sunt cerinţele la un liceu militar, şi elevii noştri au aceleaşi drepturi de a studia într-un sediu cu o bază materială bună, aşa cum a fost catalogată cea a şcolii noastre de către reprezentanţi ai MAPN-ului şi ISJ-ului. Nu înţelegem de ce trebuie să părăsim şcoala noastră şi să vină alţii în locul nostru! Pentru că sunt elevi mai buni? Nu toţi copiii au aceleaşi drepturi? (…) Dorim şanse egale la o educaţie de calitate!”, se arată în comunicat.
Protestul a durat aproximativ o jumătate de oră, finalizându-se fără incidente.
Conform planului ISJ Constanţa, Liceul Militar de Marină ar urma să funcţioneze în locul Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, iar acesta să fie mutat în locul Colegiului Tehnic „Vasile Pârvan”. La rândul lui, acesta ar urma să se mute la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”.
Spaţiile fostului liceul militar de marină au fost transformate în cei 20 de ani de la desfiinţare, în fostul sediu al liceului funcţionând acum mai multe structuri ale Marinei Militare – Direcţia Hidrografică, Centrul de instruire, simulare şi evaluare al Forţelor Navale, Comandamentul Flotei (temporar) şi Baza Logistică Navală. Din acest motiv, este imposibilă folosirea fostei infrastructuri pentru funcţionarea colegiului militar.
Pe de altă parte, Statul Major al Forţelor Navale Române a salutat decizia de reînfiinţare a Colegiului Militar de Marină, menţionând că reluarea tradiţiilor învăţământului militar liceal de marină va oferi tinerilor posibilitatea de a se instrui şi la Constanţa la standardele de înaltă performanţă implementate în colegiile militare şi va constitui o importantă resursă umană pentru selecţionarea studenţilor şi cursanţilor pentru instituţiile de învăţământ ale Forţelor Navale.
„La sfârşitul anului trecut, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a iniţiat un dialog cu Primăria Municipiului Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa pentru a fi identificate posibilele locuri în care ar putea să funcţioneze viitorul colegiu militar, fiind luate în calcul facilităţile de cazare, de hrănire şi infrastructura de învăţământ. (…) În urma răspunsului pozitiv din partea celor două instituţii, la sfârşitul săptămânii trecute, o comisie mixtă a MApN, ISJ şi Primăriei Constanţa a efectuat o vizită la Colegiul Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza din Constanţa. Vizita a avut doar caracter de documentare cu privire la spaţiile şi infrastructura didactică a instituţiei de învăţământ, nefiind luată nicio decizie, iar procesul de analiză în vederea identificării unor spaţii adecvate reînfiinţării colegiului militar va continua”, au anunţat, luni, reprezentanţii SMFN.