Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru fotoliul de prim-ministru

Viorica Dăncilă, europarlamentar, este propunerea PSD pentru funcţia de premier, după demisia lui Mihai Tudose. CEx PSD a votat, marţi, ca Viorica Dăncilă să fie propunerea PSD pentru premier.
Romania TV
16 ian. 2018, 06:24
Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru fotoliul de prim-ministru

UPDATE Viorica Dăncilă a fost votată cu majoritate de voturi (o singură abţinere), membrii Comitetului Executiv aplaudând după anunţarea rezultatelor.

Viorica Dăncilă este europarlamentar din 2009, iar înainte a fost consilier local la Videle şi consilier judeţean în Teleorman.

Citeşte şi: Cine este Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru fotoliul de prim ministru

UPDATE 13.17 Petre Daea şi Ecaterina Andronescu nu au acceptat propunerea să preia funcţia de premier după demisia lui Mihai Tudose.


UPDATE 13.00 Viorica Dancilă, europarlamentar PSD şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, este propunerea PSD pentru funcţia de premier după demisia lui Mihai Tudose, potrivit unor surse social-democrate citate de România TV.

UPDATE 12.00 Şedinţa CExN a PSD a început cu mai bine de jumătate de oră întârziere.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că nici ea şi nici Gabriela Firea nu doresc să ocupe funcţia de premier.

Vicepremierul Paul Stănescu a ajuns marţi la sediul PSD pentru şedinţa CExN în care partidul va decide numele viitorului premier după ce social-democraţii i-au retras sprijinul politic lui Mihai Tudose. Paul Stănescu le-a spus jurnaliştilor că nu îşi doreşte să fie premier şi, prin urmare, dacă nu-şi doreşte, nici nu se va întâmpla acest lucru.


UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis nu doreşte ca interimatul la guvern să fie asigurat de vicepremierul Paul Stănescu, informează România TV citând surse politice. Preşedintele îl vrea ca prim ministru interimar pe Mihai Fifor, ministrulApărării, nume vehiculat şi pentru postul de viitor premier desemnat.

 

UPDATE Premierul demisionar Mihai Tudose a ajuns, marţi dimineaţa, la Palatul Victoria, la sediul Guvernului fiind prezent şi vicepremierul Paul Stănescu.

Tudose şi-a dat demisia din funcţia de prim-ministru luni seară, după ce Comitetul Executiv Naţional al PSD i-a retras sprijinul politic. Demisia lui va ajunge marţi la Palatul Cotroceni.

Pentru postul de premier interimar sunt vehiculate nume precum cel al Vioricăi Dăncilă, al Liei Olguţa Vasilescu sau cel al vicepremierului Paul Stănescu, acesta anunţând însă încă de săptămâna trecută că nu îşi doreşte funcţia de premier, scrie News.ro.

Adresa oficială privind demisia premierului Mihai Tudose va ajunge marţi la Administraţia Prezidenţială, a informat luni seara Guvernul într-un comunicat.

„Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca, potrivit legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens”, se arată în comunicatul Executivului.

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis va emite decretul de vacantare a postului.

„Conform procedurilor, preşedintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicat. 

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit marţi pentru a nominaliza un alt premier după ce Mihai Tudose a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului partidului. În aceeaşi şedinţă ar urma să fie făcută şi o evaluare a miniştrilor pentru a se decide cine va rămâne în viitorul Cabinet. Potrivit unor surse din rândul social-democraţilor, propunerea PSD pentru funcţia de premier ar fi Viorica Dăncilă, europarlamentar şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat luni seară, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Comitetului Executiv al partidului, că de această dată el nu va face nicio propunere pentru postul de premier, argumentul său fiind acela că are „o mână foarte proastă”.

”Se pare că eu am mână foarte proastă (…) Le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere. Prima dată, la Sorin Grindeanu, eu am făcut propunerea, ei au votat-o. La Tudose am avut o discuţie cu fiecare în parte, pe cine ar vede, pe cine n-ar vede (sic!). Mâine au nu voi face nicio propunere”, a explicat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că la CEx de marţi nu vor pleca „până nu iese fum alb”.

”Sigur vor fi mai multe variante în discuţie”, a susţinut Dragnea.

El a mai apreciat că ar trebui menţinută actuala structură a Guvernului.

Întrebat dacă va rămâne în Guvern Carmen Dan, Dragnea a răspuns că va decide CEx. El a spus că tot CEx va face şi evaluarea miniştrilor şi va decide cine rămâne şi în viitorul Guvern.

În ceea ce priveşte desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a celui de-al treilea premier PSD în decursul unui an, Dragnea a apreciat că preşedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar că va respecta Constituţia şi va desemna premier de la majoritate.

”Cred că preşedintele nu e foarte fericit de situaţia în care am ajuns, dar cred că preşedintele Iohannis va respecta Constituţia şi va numi premierul de la majoritate”, a afirmat Dragnea, întrebat dacă nu se teme că preşedintele ar putea face desemnarea pentru noul premier de la alt partid.

Întrebat dacă PSD este pregătit în caz de declanşare a alegerilor anticipate, Dragnea a replicat: ”Noi suntem pregătiţi de alegeri oricând, dar nu cred că preşedintele se gândeşte la asta”.

Ulterior, într-o emisiune la TVR, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, a fost mult mai tranşantă, invocând varianta suspendării preşedintelui în cazul în care ar refuză să numească un premier PSD.

„Vom merge la Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară. În acel moment, domnul Klaus Iohannis nu va putea să spună că nu este o majoritate. Vom demonstra că avem o majoritate calificată pentru a trece un nou guvern în Parlament. Dacă domnul preşedinte Klaus Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluţia de avarie. Dacă nu se respectă Constituţia României, care spune foarte clar că, dacă există o majoritate calificată…În cazul în care preşedintele României nu va respecta Constituţia României este un motiv de suspendare a preşedintelui”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Citeşte şi: Mihai Tudose a demisionat. PSD i-a retras sprijinul politic premierului, cu un scor zdrobitor. Cine ar putea fi noul premier UPDATE

Ce spunea Klaus Iohannis despre nominalizarea unui al treilea premier PSD

Preşedintele Klaus Iohannis declara în 12 octombrie, pe fondul discuţiilor privind remanierea Guvernului: „Dacă şi acest Guvern ar cădea, ar rebui să îmi pun întrebarea la modul extrem serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze”.

Iohannis a precizat atunci şi că un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie pe temen mai lung, lucru pe care l-a spus şi la instalarea Guvernului Cioloş.

„Avem un partid care a câştigal alegerile, nu are decat să performeze”, a spus el, continuând: „Cine a câştigat să-şi facă treaba, să guverneze, să producă rezultate!”.

Citeşte şi: Carmen Dan a câştigat războiul cu Mihai Tudose. Declaraţiile ministrului de Interne, după demisia premierului

Ce prevede Constituţia

Conform articolului 85 din Constituţie, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Articolul 103 stabileşte că „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, iar programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Potrivit articolului 89, „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

Articolul 95 din legea fundamentală prevede că, „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale”, iar „preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută”.

„Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”, se mai arată în acelaşi articol.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru a doua zi de Crăciun. Ce se întâmplă cu Gemenii și Racii
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Amnistia fiscală aduce 6,24 miliarde lei la bugetul statului
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?