FORMULARUL 600. Circa 9000 de lei pe an va plăti un contribuabil cu venituri echivalente cu salariul minim. Întrebări şi răspunsuri

Luna asta, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, investiții sau chirii trebuie să depună la Fisc declarația 600, în baza căruia organul fiscal va calcula contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) datorate în acest an. Din acest motiv, iată mai jos câteva întrebări esențiale privind această obligație declarativă și răspunsurile pentru ele.
Filip Stan
16 ian. 2018, 17:11
FORMULARUL 600. Circa 9000 de lei pe an va plăti un contribuabil cu venituri echivalente cu salariul minim. Întrebări şi răspunsuri

Prin OUG nr. 79/2017, în afara transferului CAS și CASS de la angajator la salariat au fost aduse modificări structurale și la modul în care se datorează și plătesc asigurările sociale de către persoanele fizice ce realizează venituri extrasalariale.

Această informare se adresează acelor persoane fizice rezidente în România ce au realizat în anul 2017 venituri extrasalariale, vor realiza în anul 2018 venituri extrasalariale, chiar dacă au și calitatea de salariat. Calitatea de salariat nu are relevanță față de obligația plății asigurărilor sociale pentru venituri extrasalariale, scrie avocatnet.ro.

1. Când se depune formularul 600?

Dacă o persoană fizică rezidentă în România a realizat în anul 2017 venituri extrasalariale mai mari de 12 salarii minime brute – 22.800 de lei (12 luni X 1.900 de lei salariul minim brut actual) –, această persoană fizică are obligația să depună la autoritatea fiscală formularul 600, declarația privind luarea în evidență ca plătitor de asigurări sociale în anul 2018, persoana fizică având calitatea de asigurat la sistemul public de sănătate sau, după caz, la sistemul public de pensii.

2. Ce sunt veniturile extrasalariale?

Veniturile extrasalariale la care facem referire sunt următoarele:

venituri din activități independente, unde regăsim în principal veniturile din practicarea unei profesii libere sau a unei meserii, venituri din activități de comerț sau prestări de servicii, venituri din drepturi de proprietate intelectuală/drepturi de autor (articolele 68-70 din Codul fiscal);
venituri din investiții, unde regăsim în principal venituri din dividende, venituri din dobânzi, venituri din tranzacții cu părți sociale și acțiuni, venituri din lichidarea unei persoane juridice (articolele 94-97 din Codul fiscal);
venituri din cedarea folosinței bunurilor – chirii, arendă (articolele 84-87 din Codul fiscal);
venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură, fie că sunt supune tranșelor de venit, fie că se aplică sistemul real (articolul 104-116 din Codul fiscal);
venituri din alte surse, cum ar fi venituri din contracte civile, decontarea unor cheltuieli personale ale participanților la societate etc. (articolele 114-116 din Codul fiscal);
venitul brut din asocierile persoanei fizice cu persoane juridice pentru realizarea unei activități economice (titlul II, titlul III, respectiv art. 125 alin. (7)-(8) Codul fiscal).

Dacă persoana fizică a realizat în anul 2017 unul sau mai multe categorii de venituri dintre cele enumerate mai sus, iar suma depășește valoarea de 22.800 lei, persoana fizică va depune Declarația 600 și are în mod obligatoriu calitate de contribuabil la sistemul public de sănătate.

3. Cât se plătește pentru CASS și când?

Suma de plată pentru CASS este în procent de 10% din salariul minim brut în anul 2018. Pentru întreg anul 2018 se datorează suma de 1.900 lei X 12 luni X 10% = 2.280 lei. Această sumă se achită în patru rate egale în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Practic, anul acesta, până în datele de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie se va achita câte o rată de 570 de lei.

4. Pentru veniturile din activități independente se datorează CAS?

Pentru veniturile din activități independente (profesii libere, exercitarea unei meserii, activități de comerț și prestări servicii, drepturi de autor), persoanele fizice ce au realizat în anul 2018 venituri din această categorie au obligația să plătească CAS având ca bază de calcul cel puțin salariul minim pe economie din anul 2018. Practic, aceste categorii de persoane au dreptul să își aleagă baza de calcul pentru contribuția la pensii, de la 1.900 lei în sus, fără a fi plafonată superior. Procentul este de 25% din suma asigurată.

5. Cât și când se achită CAS pentru veniturile din activități independente?

De exemplu, dacă o astfel de persoană se asigură pentru valoarea de 1.900 de lei, salariul minim din anul 2018, aceasta va completa în declarația 600, la rubrica asigurări sociale, suma de 1.900 de lei pentru fiecare dintre lunile anului 2018. Valoarea contribuției pe pensii pentru salariul de 1.900 de lei pe lună este de 1.900 X 12 X 25% = 5.700 de lei, corespunzătoare pentru întreg anul 2018. Plățile se pot face în patru rate egale în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Practic, până în datele de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie se va achita câte o rată de 1.425 de lei.

Cei care obţin venituri din activităţi independente sau chirii trebuie să depună la ANAF Delcaraţia 600! Formularul apărut pe nepregătite îi revoltă pe mulţi, mai ales că – pentru majoritatea românilor – este o necunoscută. Iar în această situaţie se află peste 200 de mii de oameni.

La ţară, oamenii sunt revoltaţi. Nu mai au putere sa muncească terenurile şi le-au dat în arendă. Plătesc cu greu impozitele, iar acum vestea că Declaraţia 600 îi vizează îi loveşte cumplit. Trebuie să plătească pentru CAS şi Sănătate.

Declarația se poate depune direct la ANAF, prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice.

ANAF a explicat câte persoane trebuie să depună formularul, afirmând că față de formularul anterior, 200, sunt la jumătate persoanele care trebuie să-l depună. Totodată a subliniat cine și în ce condiții trebuie să depună formularul 600, dar și că de astăzi, 15 ianuarie, se poate depune online pe anaf.ro.

”În urma evaluării realizată la nivelul ANAF, a rezultat că un număr estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS)”, transmite ANAF.

Sursa citată precizează: ”Prin comparație, în anul 2017, numai în cazul Formularului 200 `Declarație privind veniturile realizate în România`, ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili. Formularul 600, `reprezentând Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate`, este prevăzut prin O.P.A.N.A.F. nr. 4140/2017 elaborat în baza O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.”

Cine depune formularul 600. Formularul 600 poate fi DEPUS ELECTRONIC din 15 ianuarie 2018

”Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale. Stabilirea termenului de 31 ianuarie pentru depunerea Formularului 600 are în vedere continuitatea contributivității persoanelor fizice în sistemul de asigurări de pensii și de sănătate. La nivelul ANAF au fost dispuse toate măsurile organizatorice necesare în vederea asigurării realizării procesului de depunere și prelucrare facilă și rapidă a formularului 600. În acest sens, contribuabilii au la dispoziție și posibilitatea transmiterii acestui formular fără a se deplasa la sediile ANAF, prin poștă cu confirmare de primire, urmând ca, începând din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 să poată fi transmis și în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro”.

ANAF mai precizează:

”De la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, CAS și CASS se datorează astfel:

– CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);

– CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).”

Explicații despre CAS și CASS

”Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară”, mai precizează ANAF.

6. Pot opta pentru asigurare dacă nu am venituri?

Dacă în anul 2017 o persoană fizică nu este salariată și nici în anul 2018 nu este salariată și nu a realizat venituri dintre cele enumerate anterior, însă dorește să fie asigurată social, această persoană nu este obligată să depună declarația 600. Însă are dreptul să opteze pentru depunerea formularului, ca să fie asigurată în anul 2018.

7. Ce se întâmplă dacă încep să obțin venituri în 2018?

O persoană fizică nu a realizat niciun fel de venituri extrasalariale dintre cele enumerate anterior în anul 2017 și nu a depus declarația 600 până în 31 ianuarie 2017. În anul 2018 realizează venituri dintre cele enumerate anterior într-un plafon mai mare de 22.800 de lei. Aceasta are obligația ca în termen de 30 zile de la producerea evenimentului să depună declarația 600.

Citeşte şi FORMULARUL 600. Ce sumă trebuie să plăteşti la ANAF dacă ai salariul minim pe economie

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vinete marinate. O rețetă celebră, vedetă în marile restaurante
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden Testat Pozitiv la Covid-19, Va Continua să Lucreze în Izolare
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'