Carlos Ghosn, în vârstă de 63 de ani, şi-a păstrat poziţia de lider la toţi cei trei producători auto, în timp ce a condus alianţa lor din postura de preşedinte şi director general. Actualul aranjament este temporar, a explicat Ghosn, pentru a se consolida activitatea comună a companiilor.
„Nu cred că este sustenabil. În ceea ce priveşte guvernanţa, veţi vedea o evoluţie spre responsabilităţi separate, pentru Renault, pentru Nissan şi pentru Mitsubishi„, a declarat Ghosn, în timpul unei audieri în Parlamentul Franţei.
Actualul mandat al lui Ghosn în postul de preşedinte director general al Renault expiră la Adunarea Generală a Acţionarilor din 2018. În ultimii ani, el a avut diverse nemulţumiri la adresa celui mai mare acţionar al Renault – statul francez – privind viitorul companiei şi al participaţiei de 44% deţinute la Nissan.
Demisionând de la Renault, unde este şef din 2005, el va rămâne, pentru prima dată din 2001, fără titlul de director general al vreunui producător auto. Ghosn a declarat că viitoarele sale roluri de la Nissan, Renault şi Mitsubishi vor depinde de Consiliile de Administraţie şi de viziunile lor asupra strategiei până în 2022.
„Dacă vom fi de acord că voi putea contribui la această strategie, voi merge mai departe. Dacă nu va exista un acord privind strategia, mă voi opri. Posturile multiple sunt o provocare„, a explicat şeful Renault.
Pe lângă funcţia de preşedinte director general al Renault, Ghosn este şi preşedinte la Mitsubishi şi la Nissan.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. De asemenea, în 2016, Nissan a preluat un pachet de control la Mitsubishi cu suma de 2,3 miliarde de dolari.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.