El a făcut declaraţiile în baza concluziilor anchetei administrative efectuate, după decesul pacientei care a survenit pe 5 ianuarie din cauza unei peritonite.
Potrivit lui Ardeleanu, după audierea tuturor medicilor care au consultat pacienta şi a examinării documentelor medicale, comisia care a investigat cazul a concluzionat că, pe durata a 22 de ore, de la prezentarea în UPU şi până la deces, „nu au fost identificate încălcări ale procedurilor medicale” şi nici abateri de la conduita profesională.
Femeie moartă în spital. Fiul face acuzaţii grave
Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava a subliniat că foaia de observaţie din UPU consemnează declaraţia pacientei la prezentare conform căreia de două săptămâni nu se simţea bine, iar hepatita cronică, luată în calcul iniţial de medici, a fost consemnată, pe baza declaraţiei bolnavei şi familiei, în foaia echipajului de pe ambulanţa cu care a venit la spital.
După efectuarea analizelor medicale, hepatita a fost înlăturată ca ipoteză de lucru.
Totodată, Ardeleanu arată că glicemia foarte mare, de 720 mg/dl, şi cetacidoza severă, prezente la internare, au fost provocate, potrivit comisiei de anchetă, de un diabet zaharat neglijat de bolnavă şi care ar fi mascat simptomele de iritaţie peritoneală, peritonita fiind depistată abia la necropsie.
Pe de altă parte, şeful Secţiei Chirurgie generală, Valeriu Gavrilovici, membru în comisia de anchetă, a arătat că ”peritonita purulentă generalizată”, consemnată în certificatul de constatare a decesului, arată că vechimea acesteia era „de cel puţin câteva zile”, fiind vorba despre o afecţiune ce evoluează stadial.
„Nu găsim nici o fisură în modul în care s-a procedat, protocoalele au fost respectate întocmai”, a spus Ardeleanu, arătând că pacienta a fost preluată imediat la consultaţie în UPU, medicii specialişti solicitaţi pentru consult interdisciplinar au răspuns foarte repede şi pacienta a fost monitorizată permanent, atât în salonul de stabilizare, cât şi în ATI.