Schimbări în învăţământ. Se vrea regândirea modului în care se studiază materiile opţionale

Patru asociaţii de elevi consideră lipsite de substanţă discuţiile pe tema propunerilor de planuri-cadru pentru liceu şi se declară îngrijorate că nu va exista o reformă curriculară reală, propunând regândirea modului în care se studiază materiile opţionale. Asociaţiile doresc ca fiecare elev să se poată înscrie la materiile opţionale pe care le doreşte şi să fie formate grupe la nivelul şcolii cu elevi aparţinând mai multor clase.
Filip Stan
18 ian. 2018, 13:33
Schimbări în învăţământ. Se vrea regândirea modului în care se studiază materiile opţionale

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Călăraşi (AECL), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC) au transmis joi, printr-un comunicat de presă, că este lipsită de substanţă actuala dezbatere din spaţiul public cu privire la propunerile Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) de modificare a planurilor-cadru de învăţământ pentru filiera teoretică a învăţământului liceal.

„Considerăm că o discuţie izolată despre reforma curriculară nu este productivă, iar pentru a avea rezultatul scontat este nevoie ca împreună cu aceasta să fie adoptat un plan de măsuri în domenii precum formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice, evaluarea elevilor, descentralizarea unităţilor de învăţământ şi baza materială a acestora. Având în vedere direcţia în care se îndreaptă în prezent discuţiile pe marginea propunerilor de planuri-cadru, ne exprimăm îngrijorarea că nu va exista o reformare reală a designului curricular, iar viitoarele planuri-cadru nu vor fi corelate cu profilul absolventului, ceea ce ne dorim de la elevul de liceu atunci când finalizează clasa a XII-a, precum şi cu modul în care vrem să arate pe termen lung şcoala şi societatea românească, se arată în comunicat.

Reprezentanţii elevilor mai spun că şi în propunerile înaintate de MEN, la fel ca în planurile-cadru aflate în vigoare, dezvoltarea individuală a elevilor este ignorată, numărul de ore pe care elevul le poate studia la discipline opţionale fiind în continuare insignifiant.

„Dacă în ciclul inferior (clasele a IX-a şi a X-a) avem un minim de o oră pe săptămână, în cazul ciclului superior (clasele a XI-a şi a XII-a) numărul minim de ore pentru materiile opţionale variază între două şi patru pe săptămână, în condiţiile în care în prezent este de patru, respectiv cinci, în funcţie de profil”, susţin elevii.

Cele patru asociaţii de elevi propun regândirea conceptului de Curriculum la Decizia Şcolii (CDŞ) în Curriculum la Decizia Elevului (CDE).

„Dacă în prezent, materiile opţionale, denumite formal CDŞ, sunt studiate la nivelul unei clase şi alese cu majoritatea elevilor din respectiva clasă, lansăm public propunerea ca fiecare elev să se poată înscrie la materiile opţionale pe care le doreşte, fiind formate grupe la nivelul unităţii de învăţământ, cu elevi aparţinând mai multor clase. Catalogăm actuala formulă de alegere a materiilor opţionale ca fiind desuetă, în neconcordanţă cu principiile şi viziunea pe care trebuie să le aibă un sistem modern de învăţământ, adaptat secolului XXI”, au precizat reprezentanţii elevilor.

Potrivit news.ro, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda, a declarat că ultima reformă curriculară pentru învăţământul liceal a avut loc în urmă cu 20 de ani.

„Ultima reformă curriculară la nivelul învăţamântului liceal din România a fost în perioada 1998-1999. Ceea ce înseamnă că ultima generaţie care finalizează liceul pe baza actualelor planuri-cadru, în iunie 2021, va „aniversa” şi 23 de ani de când acestea sunt în vigoare. În momentul de faţă învăţământul românesc îi pregăteşte pe elevi pentru trecut, nicidecum pentru prezent şi viitor. Discuţia despre planurile-cadru şi reforma curriculară trebuie să reprezinte mai mult decât o dezbatere sterilă pe nişte tabele cu disciplinele pe care le studiază elevii şi numărul de ore al fiecăreia. În primul rând, trebuie să stabilim pentru ce tip de societate dorim să îi pregătim pe elevi, ceea ce înseamnă în mod obligatoriu că reforma curriculară trebuie să fie corelată cu profilul de formare al absolventului, aprobat de Ministerul Educaţiei în anul 2015. Or, în prezent acest lucru nu se întâmplă, designul curricular propus neputând conduce la finalităţile pe care un absolvent de învăţamânt liceal trebuie să le aibă,” preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Proprietarii de terenuri din România au interzis. Amenzi între 7.500 și 15.000 de lei
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici: ”Băiatul era singur și
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat mașina: „Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Ministrul Sorin Grindeanu își cere scuze pentru întârzierea bagajelor pe Aeroportul Otopeni
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'