„Aş vrea să fac un apel la colegii din Guvern, Parlament, din ţară care se lovesc de astfel de probleme. Nu suntem în situaţia de a modifica structura partiomoniului Municipiului Bucureşti. Terenul (n.r. solicitat pentru construirea Spitalului Metropolitan) este în administrarea RATB. Regia îşi va muta acest depou, urmând să aibă altă întrebuinţare, de ce este nevoie de un vot de două treimi încât să fim şantajaţi de colegii din opoziţie? Printre modificările codului administrativ trebuie să fie şi aceasta, în proiecte majore în sănătate şi educaţie să nu mai fie nevoie, doar la vânzare. Este de neînţeles această prevedere legislativă”, a declarat Gabriela Firea la Antena 3.
Primarul general al Capitalei este nemulţumit de decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) prin care s-a refuzat transferul unui teren în proprietatea municipalităţii pentru construcţia Spitalului Metropolitan.
„Nu am crezut că se va ajunge la o astfel de situaţie în domeniul sănătăţii. Varianta opoziţiei care era? Niciuna. Îmi pare foarte rău că doamnul Buşoi blochează, că i-a ameninţat pe consilieri că îşi vor pierde poziţia de consilieri generali. Dorea (n.r Cristian Buşoi) să fie în curtea Spitalului Fundeni unde e un teren mult mai mic de 10 hectare, ori la Casa Radio, unde este un teren în litigiu. Sunt doar pretexte cele referitoare la locaţie. Unde să construim în centrul Bucureştiului? Lângă Guvern?”, a mai spus Firea.
Gabriela Firea i-a lansat o provocare lui Cristian Buşoi: „Să fie de acord cu construirea în nord a spitalului, iar eu garantez că voi iniţia un alt proiect pentru construirea unui spital într-o altă zonă pe care domnia sa o propune”.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a decis, miercuri, ca terenul pe care se află autobaza RATB Pipera să nu fie preluat de Primăria Capitalei, care intenţiona să construiască acolo Spitalul Metropolitan.
Pentru a fi aprobat, proiectul avea nevoie de două treimi din voturile consilierilor, însă a primit doar 32 de voturi din totalul de 52 de prezenţe.
Proiectul de hotărâre respins prevedea preluarea „din administrarea Regiei Autonome de Transport Bucureşti în administrarea directă a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti, imobilul situat în Şoseaua Pipera nr. 55, sector 2, în vederea realizări obiectivului de investiţii «Spital Metropolian».
În ceea ce priveşte solicitarea către Guvern, pimarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat, în debutul şedinţei, că a primit toate avizele din partea Executivului referitor la terenul aflat în administrarea SRTV.
„Este vorba de două terenuri, care sunt lipite între ele. Avem nevoie de ambele, pentru că, pe lângă Spitalul Metropolitan vrem să construim şi o clădire în care să funcţioneaze Universitatea de Medicină şi Farmacie, care în prezent funcţionează într-o clădire cu bulină”, a declarat Gabriela Firea.
Edilul a mai subliniat faptul că zona în care se intenţionează construirea spitalului are multe avantaje, precum vecinătatea cu Aeroportul Henri Coandă.
Consilierii USR ŞI cei ai PNL s-au abţinut de la vot, ceea ce a dus la respingerea acestuia. Grupul USR, prin Roxana Wring, a motivat abţinerea prin faptul că proiectul de hotărâre nu este foarte clar.
„Adevărul se arată doar prin vot, iar faptul că nu aţi votat o etapă importantă a construirii spitalului nu arată decât că nu puteţi depăşi ura şi barierele politice”, le-a transmis primarul general consilierilor care s-au abţinut şi nu au votat proiectul de pe ordinea de zi.
În luna martie 2017, Gabriela Firea anunţa că municipalitatea va investi 300 de milioane de euro în Spitalul Metropolitan.
„Am prevăzut sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, investiţie care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro. Avantajul unui spital construit de la zero este că toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical. Vreau să vă spun că avem secţii în spitalele actuale ale municipalităţii care sunt foarte aglomerate şi este nevoie de construirea unui spital metropolitan ultramodern îndeosebi pentru următoarele specialităţi şi secţii: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală, mari arşi”, declara edilul.