Mai exact, mamele care tocmai au nascut au dreptul la concedii si indemnizatii, precum cele pentru maternitate sau pentru risc maternal. De asemenea, tatii pot cere acordarea unui concediu paternal si au si ei dreptul la indemnizatie de crestere a copilului, de ingrijire a acestuia atunci cand este bolnav si acordarea unui liber anual pentru a merge la doctor cu copilul.
Concediul si indemnizatia de risc maternal
Concediul de risc maternal se acorda gravidelor, femeilor care au nascut recent si celor care alapteaza, pentru protectia sanatatii si securitatii acestora si/sau a fatului/copilului lor, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003.
Atat concediul, cat si indemnizatia de risc maternal (in cuantum de 75% din media veniturilor din ultimele sase luni) se acorda fara a fi nevoie de indeplinirea stagiului de cotizare.
Concediul si indemnizatia de maternitate
Salariatele care urmeaza sa nasca pot intra, conform OUG nr. 158/2005, in concediul de maternitate si pot primi o indemniza?ie lunara care depinde de stagiul de cotizare. Durata concediului de maternitate la care au dreptul asiguratele este de 126 de zile calendaristice, acordate impartit: 63 de zile pentru sarcina, acordate inainte de nastere, si 63 de zile pentru lauzie, acordate dupa nastere, insa medicul poate stabili o alta impartire.
Concediul paternal
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de cinci zile lucratoare. Acest concediu se acorda la cerere, in primele opt saptamani de la nasterea copilului, in baza certificatului de nastere al acestuia.
Concediul de crestere a copilului
Oricare dintre parinti poate cere concediul si indemnizatia de crestere a copilului, dupa cum prevede OUG nr. 111/2010, daca a realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile. De la 1 ianuarie 2018, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului are o limita minima de 1.250 de lei, iar maximul ei este de 8.500 de lei.
Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav
Angajatii au dreptul si la un concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 16 ani, conform unor modificari recente la OUG nr. 158/2005. Inainte, concediul se acorda pana la varsta maxima de sapte ani a copilului bolnav. Mai mult, parintii au dreptul la timp liber anual pentru a-si duce copilul la un control medical de rutina.