De asemenea, a fost mandatat directorul general al Transgaz să negocieze şi să semneze documentele aferente asocierii.
‘Întreaga responsabilitate privind încadrarea operaţiunii în normele legale aplicabile şi în prevederile bugetare aprobate, privind negocierea şi semnarea documentelor aferente asocierii, privind organizarea şi funcţionarea asocierii astfel încât să nu se producă prejudicii companiei şi statului român, aparţine conducerii executive şi administrative a Transgaz’, se arată în document.
În data de 8 ianuarie, operatorul sistemului românesc de transport şi sistem al gazelor, Transgaz, a anunţat că vrea să se asocieze cu compania spaniolă Regasificadora del Noroeste (Reganosa) pentru a participa la procesul de privatizare a operatorului sistemului de conducte de gaze din Grecia, DESFA.
Reganosa va fi lider de consorţiu.
Iniţial, pe 26 iunie 2017, Transgaz a încheiat un acord de participare împreună cu francezii de la GRTgas SA, însă această asociere nu a fost calificată în etapa a doua a procesului de privatizare a DESFA, arată documentele publicate de Transgaz.
„La data de 22.09.2017, Fondul (pentru Dezvoltarea Activelor Republicii Elene – n. r.) a anunţat calificarea în etapa a doua a procedurii de achiziţie, pe de o parte, a Regasificadora del Noroeste şi, pe de altă parte, a unui consorţiu format din Snam SpA/Enagas Internacional SLU/ Fluxys SA/ NV Nederlandse Gasunie”.
Termenul-limită pentru depunerea ofertelor angajante este 16 februarie 2018. Valoarea tranzacţiei este estimată la 400 de milioane de euro.
Aceasta este a doua încercare a statului elen de a privatiza DESFA, după ce un acord încheiat anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat, pe fondul unor neînţelegeri legate de tariful la gazele naturale.
DESFA a raportat vânzări de 170 de milioane de euro pentru 2016 şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.