Săftoiu: Desfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural va fi urmată de noi tăieri

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că SRTv are o pierdere de 145,6 milioane de euro, iar desfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural, deşi dureroasă, e necesară şi va fi urmată, până la 15 august, de renunţarea la toţi colaboratorii TVR Info.
Romania TV
12 aug. 2012, 09:25
Săftoiu: Desfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural va fi urmată de noi tăieri

Vineri, în aceeaşi zi în care Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a aprobat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede faptul că TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 şi TVR 3, Claudiu Săftoiu a explicat necesitatea luării acestei măsuri, care va fi urmată de altele la fel de „dureroase”.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, conform „scenariului pesimist” creionat de conducerea televiziunii.

Ca să exemplifice „dezastrul” în care se află TVR, Săftoiu a precizat că încasările Televiziunii Române sunt de 6.579.204 euro/ lună şi cheltuielile de 10.310.897 euro/ lună. Planul de măsuri avute în vedere de conducerea TVR prevede reducerea cheltuielilor la 5.107.774 de euro/ lună şi folosirea excedentului de circa 1.471.430 de euro pentru plata datoriilor şi pentru investiţii.

„Aici la TVR, din nefericire, ani la rând, au existat până una-alta, cel puţin la prima impresie, complicităţi (…) misiunea mea aici şi a Consiliului de Administraţie învestit în Parlamentul României este de a opri jaful structurat în care s-a complăcut ani şi ani de zile Televiziunea Română”, spune Săftoiu.

O problemă foarte mare a TVR este şi numărul foarte mare de angajaţi – aproximativ 3.400 de angajaţi. Săftoiu spune că „numărul exact de scoateri din sistem” va putea fi precizat abia după finalizarea negocierilor cu reprezentanţii sindicatelor din TVR, care vor începe săptămâna viitoare.

Până atunci însă vor trebui să plece câteva zeci de colaboratori de la TVR Info, televiziunea de ştiri a SRTv care la 15 august îşi va înceta emisia. „TVR Info nu a fost niciodată sustenabilă financiar în TVR, era orfanul de lux al SRTv”, subliniază Claudiu Săftoiu.

„Suntem aşadar în situaţia în care de la început am tăiat în carne vie şi din păcate lucrul acesta produce suferinţă, frustrare”, spune Săftoiu, precizând însă că el şi actualul CA nu au venit în TVR „ca să demoleze lucrurile bune”.

Va fi vorba mai degrabă de o contracţie „temporară” a TVR Info în TVR 1 şi a TVR Cultural în TVR 2 (care va fi redenumit TVR 2 Cultural) şi în TVR 3, până la plata datoriilor SRTv, explică Săftoiu.

Şi la Ştirile TVR se vor produce modificări semnificative. Săftoiu precizează că, la iniţiativa sa, CA a aprobat vineri ca Direcţia de Ştiri să treacă „sub o autoritate profesională”, şi să nu rămână în subordinea preşedintelui – director general al TVR, care este numit pe baza algoritmului politic potrivit Legii nr. 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv. Astfel, deontologia profesională şi independenţa editorială sunt garantate prin imposibilitatea imixtiunii preşedintelui-director general în conţinutul emisiunilor informative.

„Este mâna pe care o întind jurnaliştilor din TVR, cu responsabilitate, generozitate şi bună-credinţă, mai cu seamă celor care fac Jurnalul şi ştirile de peste zi. Vreau să însemne un mesaj de depolitizare clară a conţinutului redacţional în Televiziunea Română”, spune Săftoiu, precizând că departamentul Ştirilor va fi coordonat de un producător general, care va răspunde în faţa Comitetului Director din TVR.

Totodată, probabil până în luna septembrie, TVR va organiza concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Ştirilor TVR, care este ocupat acum interimar de Claudiu Lucaci. De asemenea, „foarte curând” TVR va organiza concursuri pentru ocuparea tuturor posturilor de director din TVR.

În urma măsurilor de redresare economică, Săftoiu estimează că numărul şefilor din TVR (circa 120 de „şefi şi şefi mai mici” în prezent) va scădea cu până la 75%.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Serialele ‘Shogun’ și ‘The Bear’ conduc în topul nominalizărilor pentru premiile Emmy
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'