UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, întrebat despre posibilitatea ca din viitorul Guvern să facă parte persoane cercetate penal, că aceste persoane nu au ce căuta în fruntea statului, adăugând că ar colabora greu cu astfel de miniştri.
„Eu cred că voi fi informat şi oficial despre persoanele care vor fi propuse, însă părerea mea despre persoanele care sunt în curs de a fi cercetate penal sau care sunt în curs de a fi judecate penal sau care au condamnări penale, această opinie o cunoaşteţi. După părerea mea, n-au ce căuta în fruntea statului”, a precizat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Întrebat dacă i-a transmis acest lucru şi liderului PSD, Liviu Dragnea, Iohannis a spus că poziţia sa este foarte bine cunoscută.
„Din păcate, ea încă nu se regăseşte în Constituţie. Dar consider că trebuie să facem cu toţii, împreună, un efort de îmbunătăţire a acestei situaţii, de aceea am propus şi când am fost la CSM, poate vă amintiţi, că dacă tot ne apucăm să discutăm despre Constituţie şi ce trebuie să facem mai bine acolo, atunci eu consider că principiul integrităţii trebuie să fie înscris chiar în Constituţie. (…) Când am vorbit cu doamna Dăncilă, ne-am concentrat pe persoana domniei sale, nu despre Guvern. Iar în continuare vom vedea cu ce echipă ştie să vină PSD-ul ”, a adăugat şeful statului.
Totodată, Klaus Iohannis a spus că ar lucra destul de greu cu astfel de persoane, dacă vor ajunge să facă parte din Guvern.
„Deocamdată, pârghiile preşedintelui sunt foarte puţine. De aceea îmi doresc ca principiul integrităţii să fie trecut în Constituţie, ca să nu mai existe această discuţie într-o altă conjunctură, sper să trecem cu bine prin această fază”, a susţinut şeful statului.
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, după şedinţa CExN, că membrii PSD cercetaţi penal pot face parte din viitorul Cabinet Dăncilă, el arătând că social-democraţii au decis să îşi facă ei înşişi Guvernul şi nu alte instituţii.
„Nu mi-a fost şi nu mi-e teamă de suspendare. Nu există niciun motiv pentru o suspendare. Încet, dar sigur trebuie eliminat acest lucru din discuţia publică. (…) Au mai fost încercări de suspendare, dar nu cred că această posibilitate de suspendare trebuie să fie un argumen în dezbaterea publică. Pentru mine, nu este cu certitudine un factor de decizie”, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.
El a reluat afirmaţiile potrivit cărora a cântărit toate argumentele, susţinând că a ajuns la concluzia că este varianta pe care trebuie să o accepte.
„Am spus chiar la desemnare că am cântărit toate argumentele şi am ajuns la concluzia că este varianta pe care trebuie să o accept”, şi-a explicat Iohannis decizia de a accepta propunerea PSD-ALDE de a o desemna premier pe Viorica Dăncilă.
El a spus, răspunzând unei alte întrebări a jurnaliştilor, că a avut o ântâlnire cu Viorica Dăncilă, înainte de a o desemna premier, pentru că i s-ar fi părut „ciudat” să facă o nominalizare fără să cunoască persoana.
Întrebat ce a recomandat-o pe Dăncilă, preşedintele a răspuns: „Majoritatea parlamentară a recomandat-o”.
De asemenea, preşedintele a fost întrebat dacă la întâlnirea cu Viorica Dăncilă i-a pus în vedere acesteia ca din viitorul cabinet să nu facă parte persoane cu probleme penale, el răspunzând: „Când am vorbit cu doamna Dăncilă m-am concentrat pe persoana domniei sale, iar în continuare vom vedea cu ce echipă va merge PSD”.
Klaus Iohannis a făcut aceste declaraţii după întâlnirea anuală pe care a avut-o cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.