„Am primit foarte multe solicitări în comisie de extindere a termenului undeva în luna mai, era o idee de a se merge până la 25 mai sau chiar 1 iulie. Dată până la care să avem toate datele, consultări cu casa de sănătate şi casa de pensii. Trebuie să avem discuţii cu reprezentanţi ai Casei de Asigurări şi ai Casei de Pensii pentru ca aceste persoane să nu îşi piardă calitatea de asigurat”, a declarat Ionuţ Mişa jurnaliştilor după audierea din comisie.
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, ministrul Mişa a afirmat că excluderea depunerii formularului 600 poate să implice modificarea Codului Fiscal, lucruri care poate fi realizat.
Privind erorile de comunicare în cazul declaratiei 600, Ionuţ Mişa a declarat că: „Termenul a fost foarte scurt. După cum știți au fost întârzieri în implementarea programului de guvernare și am fost nevoiți ca pe un parcurs foarte scurt de 6 luni de zile să implementăm măsurile din programul de guvernare care trebuiau realizate în cursul anului 2017”.
În ceea ce priveşte persoanele care au depus deja Declaraţia 600, autorităţile se vor raporta la acel document.
„Analizăm prevederi tranzitorii ca să vedem care e cea mai bună metodă pentru contribuabili. Pentru cei care au depus, pentru a nu mai genera un efort suplimentar, ne vom raporta la acea declaraţie. Va trebui să analizăm regimul cel mai favorabil. Vom introduce posibilitatea regularizării acestei declaraţii şi de a face modificări în cadrul acesteia. Va trebui să alegem varianta cea mai uşoară pentru contribuabil şi care este metoda cea mai facilă de plată a contribuţiei”, a explicat ministrul Finanţelor.
Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a mai declarat că regimul declarării veniturilor din activităţi independente ar putea fi schimbat astfel încât să nu mai fie necesară depunerea Declaraţiei (Formularului) 600, iar plata contribuţiilor sociale aferente să se facă pe bază de CNP.
„Ne gândim la posibilitatea ca persoanele vizate să nu mai depună Declaraţia 600 şi plata să se facă pe bază de CNP (n.n. – Cod Numeric Personal)”, a spus Ionuţ Mişa, întrebat cum va rezolva problemele legate de depunerea Formularului 600
Declaraţia 600 trebuie depusă de toţi care obţin venituri din activităţi independente, chirii, dividende, venituri din investiţii, alte venituri.
„Persoanele fizice care au alte tipuri de venituri în afară de salarii (cum sunt activităţi independente (PFA/PFI), drepturi de autor, investiţii (dividende, dobânzi, câştiguri de capital etc.), cedarea folosinţei bunurilor, asocierea cu o persoană juridică, agricultură, piscicultură, alte surse vor avea obligaţia de a declara şi plăti cel puţin contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) dacă au depăşit în anul anterior (2017, în cazul nostru) plafonul de 12 salarii minime”, precizează Radu Derscariu, director la compania de consultanţă Deloitte România.
Veniturile care se iau în calcul la verificarea plafonului sunt: venitul net din activităţi independente, venitul brut din asocieri cu persoane juridice, venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, venitul/câştigul din investiţii, venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură şi venitul brut/venitul impozabil din alte surse.