Sanctitatea Sa Karekin II, Catolicos şi Patriarh Suprem al tuturor armenilor, împreună cu Înaltpreasfinţitul Episcop Datev Hagopian, primat al Diocezei armenilor din România şi cu un sobor de preoţi, a oficiat, duminică, Sfânta. Liturghie, la biserica mănăstirii Hagigadar, din apropierea municipiului Suceava, cu ocazia hramului lăcaşului de cult, care în acest an împlineşte 500 de ani de la construire.
La slujbă au asistat sute de armeni.
În pofida ploii torenţiale, sutele de pelerini au aşteptat finalul slujbei pentru a primi strugurii sfinţiţi, iar unii dintre ei au urcat în genunchi dealul pe care este amplasată Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a acestei mănăstiri, apoi au înconjurat în genunchi biserica cu speranţa îndeplinirii dorinţelor.
Potrivit tradiţiei, credincioşii urcă în genunchi dealul pe care se află biserica mănăstirii Hagigadar, care în traducere înseamnă „biserica dorinţelor”, apoi înconjoară tot în genunchi biserica pentru a li se îndeplini dorinţele.
Totodată, Sanctitatea Sa Karekin II a sfinţit „khacicar-ul” o cruce de amintire ridicată în cinstea donatorilor mănăstirii.
La această slujbă au participat preşedintele Uniunii Armenilor din România, senatorul Varujan Vosganian, deputatul minorităţii armene din România, Varujan Pambuccian, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, Hamlet Gasparian, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Victor Opaschi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul de Suceava, Florin Sinescu şi primarul Sucevei, Ion Lungu.
Primarul Sucevei a oferit Sanctităţii Sale Karekin al II-lea, diploma de cetăţean de onoare al municipiului Suceava, iar familiei Hagop şi Ica Kouyoumdjian, din Statele Unite, o diplomă de excelenţă pentru contribuţia acestora la finanţarea lucrărilor de restaurare a mănăstirii.
Preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a declarat că în diaspora armeană comunitatea din România este cea mai veche din Europa, menţionând că armenii au venit aici în a doua jumătate a secolului al X-lea.
El a subliniat că Episcopia Armeană din România este, probabil, una din cele mai vechi din Europa, în afara ţinuturilor istorice armeneşti şi a ţinuturilor sfinte ale Ierusalimului, fiind înfiinţată, la Suceava, în anul 1401, pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun.
„Tot aici se găsesc două mănăstiri, lucru foarte rar în diaspora armeană, amândouă construite în secolul XVI, mănăstirea Hagigadar în 1512, de aceea sărbătorim 500 de ani şi mănăstirea Zamca la sfârşitul aceluiaşi secol. Iată de atunci şi până acum, comunitatea armeană a dăinuit fără încetare”, a spus Vosganian.
El a spus că prestigiul acestei sărbători de împlinire a 500 de ani de la construirea mănăstirii Hagigadar este arătat şi de prezenţa oaspeţilor, la Suceava, aflându-se Karekin al II lea, Patriarhul tuturor armenilor, dar şi şeful comunităţii religioase din Franţa, cel din partea răsăriteană a SUA, arhiepiscopul Moscovei şi şeful comunităţii religioase armene din Bulgaria.
Preşedintele Uniunii Armenilor din România a mai declarat că mai este nevoie de câteva sute de mii de euro pentru refacerea chiliilor mănăstirii care să devină funcţională.
„Am avut promisiuni de la Guvern, sper să fie onorate, ele au fost reluate de primii miniştri succesivi, dar dat fiind că de la promisiune şi până acum am avut trei prim miniştri, şi mai mulţi miniştri ai Culturii, a fost greu de transmis această promisiune de la unul la altul, dar avem nevoie de aceste fonduri suplimentare, de ordinul a câtorva sute de mii de euro ca să terminăm construcţia chiliilor, pentru că vrem să aducem din nou măicuţe ca să fie mănăstirea aşa cum a fost odinioară”, a spus Varujan Vosganian.
Cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la ridicarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Hagigadar, Muzeul Bucovinei în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale a fost vernisată, vineri, la Muzeul de Istorie, o expoziţie dedicată istoriei comunităţii armene din Suceava, iar sâmbătă a fost vernisată, la filiala din Suceava a Uniunii Armenilor din România, o altă expoziţie intitulată „Comunitatea armenească din Bucovina în imagini şi documente” şi a fost lansat albumul omagial „Hagigadar-mănăstirea împlinitoare de dorinţe; jumătate de mileniu de la sfinţire”.