Cele mai vechi rămăşiţe umane descoperite în afara Africii dau înapoi ceasul istoriei omului

Un fragment de mandibulă cu şapte dinţi, descoperit într-o peşteră din Israel, reprezintă ceea ce oamenii de ştiinţă numesc cea mai veche rămăşiţă de Homo Sapiens găsită în afara Africii. Aceasta demonstrează că strămoşii noştri au păşit în afara continentului negru mult mai devreme decât se credea anterior, informează Reuters şi DPA, preluate de Agerpres.
Romania TV
26 ian. 2018, 08:07
Cele mai vechi rămăşiţe umane descoperite în afara Africii dau înapoi ceasul istoriei omului

Cercetătorii au anunţat joi descoperirea fosilei având o vechime estimată între 177.000 şi 194.000 de ani – datată pe baza a trei metode ştiinţifice – şi au declarat că dinţii prezintă trăsături de Homo sapiens care nu se regăseau la rudele apropiate umane în viaţă la acea vreme, inclusiv la neanderthalieni.

Partea stângă fosilizată a mandibulei superioare aparţinând unui adult tânăr – sexul persoanei este deocamdată incert – provine din peştera Misliya de pe versantul vestic al Muntelui Carmel, situat la circa 12 kilometri sud de Haifa.

În peştera de dimensiuni mari, în prezent prăbuşită, dar care a fost locuită de oameni, au fost descoperite de asemenea lame şi alte instrumente din piatră sofisticate la acea vreme, mai multe vetre şi oase de animale carbonizate.

Homo sapiens a apărut în Africa, cele mai vechi fosile având circa 300.000 de ani. Un moment hotărâtor a fost cel în care specia noastră s-a aventurat în afara Africii ceea ce a dus la popularea colţurilor îndepărtate ale globului.

Această descoperire dă înapoi ceasul istoriei omului cu cel puţin 50.000 de ani, potrivit cercetătorilor.

Până în prezent, cele mai vechi fosile de Homo sapiens găsite în afara Africii provin din alte două peşteri din Israel, Skhul şi Qafzeh, una dintre acestea aflându-se tot în zona Muntelui Carmel, având o vechime estimată între 90.000 şi 120.000 de ani.

Recenta descoperire susţine teza potrivit căreia oamenii ar fi migrat din Africa urmând o rută nordică, prin valea Nilului şi coasta estică a Mediteranei, nu pe o rută sudică de-a lungul strâmtorii Bab el-Mandeb, coasta sudică a Arabiei Saudite, pe subcontinentul indian şi Asia de Est, a declarat paleoantropologul Israel Hershkovitz din cadrul Universităţii din Tel Aviv, cel care a condus studiul.

”Este o descoperire interesantă ce confirmă alte sugestii ale unei migraţii timpurii din Africa”, a adăugat la rândul său paleoantropologul Rolf Quam de la Universitatea Binghamton din New York, coautor al cercetării publicate în jurnalul Science.

”Acum deţinem în sfârşit fosila care reprezintă dovada acestei migraţii, pe lângă concluziile trase din cercetările ADN-ului şi a siturilor arheologice”, a adăugat Quam făcând referire la studiile genetice care au sugerat că o migraţie din Africa a avut loc cu cel puţin 220.000 de ani în urmă şi probabil chiar mai devreme.

Hershkovitz este de părere că Homo sapiens ar fi putut apărea în urmă cu aproximativ 500.000 de ani.

”Întreaga naraţiune a evoluţiei Homo sapiens trebuie împinsă înapoi în timp cu cel puţin 100.000-200.000 de ani”, a declarat acesta. ”Cu alte cuvinte, dacă oamenii moderni au început să călătorească în afara Africii în urmă cu circa 200.000 de ani, înseamnă că ei au apărut în Africa în urmă cu cel puţin 300.000-500.000 de ani”, a adăugat specialistul.

Anterior, majoritatea antropologilor a ajuns la concluzia că omul modern a evoluat în Africa în urmă cu circa 160.000-200.000 de ani şi a început să migreze în afara Africii acum aproximativ 100.000 de ani.

”Această descoperire… modifică în totalitate viziunea noastră cu privire la dispersia omului modern şi la istoria evoluţiei acestuia”, a precizat Hershkovitz.

Este foarte probabil ca oamenii din Misliya să fi dus o viaţă nomadă mutându-se în funcţie de deplasarea speciilor de animale pe care le vânau sau de anotimpuri, a explicat Quam.

”Ei erau vânători experimentaţi de specii mari printre care se numărau vite sălbatice, căprioare şi gazele. De asemenea, utilizau intens materiale vegetale, inclusiv probabil pentru amenajarea zonelor de dormit”, a adăugat Quam.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde e bine să te muți după ce ieși la pensie. Vârstnicii se bucură de numeroase activități aici, dar și de prețuri mici
Capital.ro
Ucraina a blocat complet România. Decizia venită direct de peste graniță
Playtech.ro
Mihaela Cambei, încă o româncă între agonie și extaz! Ce medalie se aștepta să ia la Olimpiada de la Paris
DailyBusiness
Alertă la Casa Națională de Pensii. Daniel Baciu anunță cine sunt vârstnicii ar putea ajunge în instanță
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Culiță Sterp, lăsat liber. Cum justifică judecătorii decizia
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Alexandra Rafila și șefa Colegiului Medicilor, noi declarații după anchetele privind decesele în lanț de la Spitalul Pantelimon: „Sunt acuzații extrem de grave, iar dacă se confirmă..””
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Îți anulează garantat permisul auto. Românii fac iar școala de șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Scandal URIAȘ la înmormântarea lui Nicu Covaci! Porțile cimitirului au fost ÎNCUIATE
substantial.ro
Joe Biden exprimă îngrijorări privind transferul pașnic al puterii în cazul unei înfrângeri a lui Donald Trump
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!