Divan Film Festival prezintă aproape 50 de pelicule, între 19 şi 26 august

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară aduce pe malul Dunării, în portul cultural Cetate, 47 de filme - 14 lungmetraje şi 33 de scurtmetraje -, în perioada 19 - 26 august, informează organizatorii.
Romania TV
13 aug. 2012, 15:49
Divan Film Festival prezintă aproape 50 de pelicule, între 19 şi 26 august

Filmele de anul acesta vin din zece ţări: Rusia, Slovenia, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Turcia, Cipru şi România.

Am dedicat această ediţie unui generic provocator, «Evadarea din Balcani», care este şi tema simpozionului internaţional ce se va desfăşura în cadrul festivalului şi la care vor participa specialişti din şase ţări. În concepţia noastră, «Evadarea din Balcani» presupune mai puţin «escapism» (ilustrat de filme din genuri importate, precum westernul sau filmul SF), cât o depăşire a ideilor noastre preconcepute despre Balcani„, a declarat Marian Ţuţui, directorul artistic al Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

Astfel, vor fi supuse atenţiei publicului filme noi, cum este comedia horror realizată în Muntenegru anul trecut „Vampirul local”, al lui Darko Baletic.

Am mai ales şi câteva dintre filmele balcanice realizate în ultimii ani, care s-au bucurat de mare succes la festivaluri. Am în vedere filmul turcesc «Majoritatea», al lui Seren Yuce, care a obţinut premiul de debut la Veneţia şi care îmbină o poveste de dragoste cu una politică, protagoniştii fiind un turc şi o studentă kurdă„, a adăugat Marian Ţuţui.

În viziunea selecţionerului, „Toată lumea din familia noastră”, pelicula lui Radu Jude, constituie o mostră de succes, probată inclusiv de marele premiu la Festivalul de la Sarajevo şi recenta distincţie obţinută la festivalul „Anonimul”.

Filmul macedonean „Punk-ul nu a murit” este de o cu totul altă factură, prilejuind prin intermediul destinelor personajelor o rememorare a destrămării Iugoslaviei. Şi acest film a obţinut o mulţime de premii, atât pentru scenariu, rol principal, cât şi din partea publicului.

Printre filmele a căror valoare pare certificată de numeroase şi prestigioase premii se numără şi scurtmetrajele de animaţie pe care le-am inclus în program. Există o tradiţie a animaţiei balcanice, cel puţin în Bulgaria, fosta Iugoslavie şi România, iar în ultimii ani au apărut semne că această tradiţie începe să fie resuscitată de interesul câtorva talente autentice„, spune selecţionerul festivalului.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară păstrează tradiţia de a aduce în faţa publicului şi filme vechi de valoare, pe care cinematografia balcanică nu ar trebui să le treacă cu vederea: „Avem două filme vechi din fosta Iugoslavie: un prim film horror iugoslav, «Fluturoaica» (1973, regia Djordje Kadicević), ca şi un prim film iugoslav sexy, «Frumuseţea păcatului» (1988, regia Živko Nikolić). Ei bine, în fosta Iugoslavie, deşi era o considerată ţară comunistă, se făceau şi asemenea filme”, spune Marian Ţuţui.

Divan Film Festival prezintă, de asemenea, filme la care au lucrat şi artişti români. În acest sens, va fi prezentat lungmetrajul de ficţiune bulgar „Shelter/ Adăpost”, care a obţinut mai multe premii în 2010. Regizorul Dragomir Sholev a colaborat la realizarea acestui film cu Răzvan Rădulescu, care a fost coscenarist. De asemenea, scurtmetrajul macedonean „Faţa” (2010, regia Stefan Sidovski) îl are ca producător pe Aleksander Zikov, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC ) în urmă cu trei ani, care va fi prezent la proiecţie împreună cu regizorul filmului. La rândul său, scurtmetrajul albanez „Ultima zi a lui Loro Shestani” (2011) este realizat de un regizor absolvent al UNATC, Sokol Keraj, iar operatorul este român, Peter Velciov.

„Salonul nr. 6” al lui Lucian Pintilie a fost realizat în 1978, în Iugoslavia. „Puţini români au avut prilejul să-l vadă şi tocmai de aceea îl propunem noi acum, într-un dialog cu «Salonul nr. 6» din 2009 al lui Karen Shakhnazarov. De altfel, prezenţa marelui regizor rus, care este şi directorul concernului Mosfilm, va fi, sperăm, un eveniment deosebit, mai ales pentru că vom prezenta şi ultimul său film, într-o premieră internaţională. Este vorba despre «Tigrul alb», un film de acţiune şi fantastic deopotrivă”, a mai spus Marian Ţuţui.

Nu în ultimul rând, Divan Film Festival va prezenta un film despre mâncare: este vorba despre o coproducţie Cipru/ Grecia, „Fish’n’Chips” (2011), a lui Elias Demetriou. În acest film nu este vorba doar despre mâncare, ci mai curând despre mentalităţi şi adaptare, redate convingător prin dialogul culinar dintre bucătăria britanică şi tradiţiile locale.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei Cetate (Dolj).

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Marcel Ciolacu ia apărarea premierului ungar Viktor Orban după discursul de la Băile Tușnad
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!