Corina Creţu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă. „Din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, vom avea o relaţie bună şi un dialog permanent. (…) Am discutat despre proiectele aflate în lucru şi, evident, despre problemele şi riscurile cu care România se confruntă. După cum am mai spus, România a făcut progrese, mai ales în ultimele luni, după ce au fost acreditate autorităţile de management şi control al fondurilor europene. Practic, din august până acum, s-a ajuns la o rată de absorbţie de un miliard de euro, după ce se plecase, după cum ştiţi, de la zero. S-au recuperat paşi pierduţi anterior, dar chiar şi aşa ritmul nu trebuie scăzut, dimpotrivă”, a spus Corina Creţu, la finalul întrevederii cu premierul Dăncilă.
Comisarul european a menţionat că România are o alocare, din fondurile pe care le coordonează, de „20 de miliarde de euro”.
„Un miliard a fost plătit, din august până acum, iar 2,8 miliarde sunt angajate pe proiecte retrospective, pe proiecte de drumuri care ar fi trebuit să fie terminate în perioada financiară anterioară. Din păcate, nu a fost posibil şi atunci am luat această decizie, pentru a nu se pierde banii, de a le faza în două perioade. Deci vestea bună este că toate aceste drumuri se vot termina, vestea proastă este că, din păcate, consumă din bugetul pentru 2014 – 2020. Din punctul nostru vedere, i-am spus doamnei prim-ministru că anul acesta, dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut. Sunt în continuare zone cu întârzieri care, sper, că nu vor costa România. La Dezvoltare regională în primul rând sunt probleme şi vorbim de riscul de dezangajări în 2018 de milioane de euro, iar la transporturi şi la spitalele regionale sunt întârzieri”, a arătat Creţu.
Ea şi-a exprimat încrederea că noul Guvern va avea în vedere problemele restante şi va acţiona rapid.
„Să vină cu cele mai bune soluţii pentru a accelera implementarea. Practic, am convenit împreună să găsim un plan de acţiune şi să primim propuneri de accelerare a fondurilor europene până la 23 februarie. Am asigurat-o, încă o dată, pe doamna prim-ministru de tot sprijinul meu şi al Comisiei, la fel ca în ultimii ani când am ajutat România să folosească la maxim banii europeni. Ştiţi foarte bine că în perioada 2007 – 2014 rata de absorbţie a ajuns la circa 90% din bugetul anterior, ceea ce înseamnă peste 51 de mii de locuri de muncă create, peste 3.000 de IMM-uri şi aşa mai departe. Acţiunile decisive trebuie să vină de aici, de la Bucureşti, de la autorităţile din ţară, iar ritmul de lucru trebuie accelerat zi de zi, lună de lună”, a precizat Creţu.
Corina Creţu a arătat că a discutat cu premierul şi despre alte iniţiative pe care CE le-a luat.
„Am abordat, de pildă, importanţa unor proiecte cum sunt cele legate de Centura Bucureştiului, de Metroul 6 Bucureşti-Otopeni. De asemenea, am informat-o pe doamna prim-ministru despre o acţiune legată de regiunile care au pierdut sau riscă să-şi piardă producţia de cărbune şi în acest stadiu am invitat România să aplice pentru a acţiona cu fondurile noastre pentru redresarea uneia dintre cele mai sărace zone din România, care este Valea Jiului. Cred că este o iniţiativă importantă de a intra în acest proiect pilot şi ar trebui ca România să joace un rol important, având în vedere experienţa pe care o are în domeniu. Am agreat cu doamna Dăncilă să ne trimită o solicitare în acest sens”, a menţionat Creţu.
Potrivit acesteia, în cadrul discuţiilor, s-a abordat şi tema deciziilor majore care se vor în cadrul Comisiei Europene anul acesta, făcându-se referire la „viitorul cadru financiar şi despre cum se va raporta România la toate acestea, chiar înainte de asumarea preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor”.
Totodată, Corina Creţu a felicitat-o pe Viorica Dăncilă pentru „responsabilitatea pe care şi-a asumat-o” şi pentru faptul că este „prima femeie care a fost învestită în funcţia de şef al Guvernului de după Revoluţie”.