Lista oligarhilor din Rusia: Sunt 210 persoane care au legătură cu Vladimir Putin şi averi de miliarde de dolari

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a publicat, marţi, o listă cu 210 oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi care ar avea legături cu preşedinţia Rusiei, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.
Romania TV
14 oct. 2011, 17:26

Trezoreria a subliniat că persoanele care figurează pe listă - 114 politicieni şi 96 de oameni de afaceri - nu au fost sancţionate de SUA şi nu sunt supuse unor restricţii sau repercusiuni.

Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă "Lista lui Putin", "Lista oligarhilor", "Raportul Kremlin".

Raportul conţine numele aproape tuturor membrilor administraţiei prezidenţiale din Rusia - până la purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov - precum şi şefii agenţiilor de stat ruse, primari, guvernatori şi parlamentari. Au fost incluşi şi liderii corporaţiilor de stat şi din sectorul privat, catalogaţi drept "oligarhi".

 Printre persoanele care se regăsesc pe lista SUA se află oamenii de afaceri German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Alexei Miller (director executiv Gazprom), Vagit Alekperov (director executiv Lukoil), Leonid Mikhelson (director executiv Novatek), Nail Maganov (director executiv Tatneft), Mihail Guţeriev (director executiv Russneft), Vladimir Bogdanov (director executiv Surgutneftegaz), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska (deţinătorul companiei Rusal - al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume), Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin (deţinătorul companiei de minerit Nornickel), Suleiman Kerimov.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menţionaţi are o avere estimată la cel puţin un miliard de dolari.

După publicarea acestei liste, cotaţia rublei a scăzut cu 0,1% în raport cu dolarul american, iar acţiunile celor mai mari companii din Rusia s-au depreciat considerabil (unele chiar cu 2%).

Kremlinul avertizează că va proteja companiile ruse, după publicarea raportului Trezoreriei SUA

Raportul Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite privind oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi ar putea afecta imaginea companiilor ruse şi arată că SUA percep Rusia drept un inamic, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia The Associated Press.

"Publicarea unei asemenea liste vaste ar putea dăuna imaginii şi reputaţiei companiilor noastre, oamenilor de afaceri, politicienilor noştri şi membrilor conducerii statului. Nu este nimic de comentat, aceasta este o abordare generalizată [din partea SUA]. De facto, toată lumea de pe această listă a fost catalogată drept un adversar al Statelor Unite, deşi există anumite precauţii în text potrivit cărora nu sunt invocate sancţiuni sau restricţii. În orice caz, aceste acţiuni vor fi analizate de Moscova pentru a oferi protecţie maximă intereselor noastre, intereselor companiilor noastre", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Moscova a precizat că Rusia aşteaptă o analiză amănunţită a raportul Trezoreriei SUA înainte de a trage alte concluzii, dar a subliniat că demersul este "fără precedent".

Referindu-se la nominalizarea sa pe această listă, Dmitri Peskov a spus că nu poate avea o reacţie emoţională. "Nu simt nimic special în privinţa acestui lucru. Îmi este indiferent", a precizat Peskov.

Trezoreria a subliniat că persoanele care figurează pe listă – 114 politicieni şi 96 de oameni de afaceri – nu au fost sancţionate de SUA şi nu sunt supuse unor restricţii sau repercusiuni.

Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă „Lista lui Putin”, „Lista oligarhilor”, „Raportul Kremlin”.

Raportul conţine numele aproape tuturor membrilor administraţiei prezidenţiale din Rusia – până la purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov – precum şi şefii agenţiilor de stat ruse, primari, guvernatori şi parlamentari. Au fost incluşi şi liderii corporaţiilor de stat şi din sectorul privat, catalogaţi drept „oligarhi”.

 Printre persoanele care se regăsesc pe lista SUA se află oamenii de afaceri German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Alexei Miller (director executiv Gazprom), Vagit Alekperov (director executiv Lukoil), Leonid Mikhelson (director executiv Novatek), Nail Maganov (director executiv Tatneft), Mihail Guţeriev (director executiv Russneft), Vladimir Bogdanov (director executiv Surgutneftegaz), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska (deţinătorul companiei Rusal – al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume), Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin (deţinătorul companiei de minerit Nornickel), Suleiman Kerimov.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menţionaţi are o avere estimată la cel puţin un miliard de dolari.

După publicarea acestei liste, cotaţia rublei a scăzut cu 0,1% în raport cu dolarul american, iar acţiunile celor mai mari companii din Rusia s-au depreciat considerabil (unele chiar cu 2%).

Kremlinul avertizează că va proteja companiile ruse, după publicarea raportului Trezoreriei SUA

Raportul Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite privind oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi ar putea afecta imaginea companiilor ruse şi arată că SUA percep Rusia drept un inamic, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia The Associated Press.

„Publicarea unei asemenea liste vaste ar putea dăuna imaginii şi reputaţiei companiilor noastre, oamenilor de afaceri, politicienilor noştri şi membrilor conducerii statului. Nu este nimic de comentat, aceasta este o abordare generalizată [din partea SUA]. De facto, toată lumea de pe această listă a fost catalogată drept un adversar al Statelor Unite, deşi există anumite precauţii în text potrivit cărora nu sunt invocate sancţiuni sau restricţii. În orice caz, aceste acţiuni vor fi analizate de Moscova pentru a oferi protecţie maximă intereselor noastre, intereselor companiilor noastre”, a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Moscova a precizat că Rusia aşteaptă o analiză amănunţită a raportul Trezoreriei SUA înainte de a trage alte concluzii, dar a subliniat că demersul este „fără precedent”.

Referindu-se la nominalizarea sa pe această listă, Dmitri Peskov a spus că nu poate avea o reacţie emoţională. „Nu simt nimic special în privinţa acestui lucru. Îmi este indiferent”, a precizat Peskov.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Încoronarea Regelui Charles al III-lea a costat 72 de milioane de lire sterline
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni