Şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului Bihor, Alin Novac Iuhas, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că structura învăţământului judeţean pentru anul 2018 – 2019 prevede dispariţia Colegiului Tehnic Transilvania din Oradea şi comasarea acestuia cu Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din municipiu.
Decizia a fost luată, potrivit şefului ISJ Bihor, din cauza numărului tot mai redus de elevi din unitatea de învăţământ, iar clasele care mai funcţionează în cadrul colegiului vor fi comasate atât la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi”, cât şi la Colegiul „Partenie Cosma”, potrivit news.ro.
Alin Novac Iuhas a precizat că, deşi va fi desfiinţat acest colegiu, niciunul dintre profesori nu îşi va pierde locul de muncă deoarece clasele vor rămâne aceleaşi.
„Asigur cadrele didactice vizate de această reorganizare că niciunul nu va rămâne pe dinafară. Activitatea didactică nu va fi afectată deoarece orele şi clasele rămân aceleaşi”, a mai spus şeful ISJ Bihor
Potrivit sursei citate, planul de şcolarizare pentru noul an şcolar prevede la învăţământul primar 1070 de clase faţă de 1061 câte sunt în prezent şi 333 de clase cu predare simultană faţă de 358 câte sunt în prezent. Pentru învăţământul liceal sunt prevăzute 154 de clase de liceu cu 5 mai multe decât în prezent şi 40 de clase profesionale, cu două mai multe ca în acest an şcolar.
Şi în cazul grădiniţelor din judeţul Bihor vor exista schimbări, astfel încât din toamnă vor fi 490 de grupe cu program normal, faţă de 499 câte sunt în prezent, şi 334 cu program prelungit faţă de 327.
Colegiul Tehnic „Transilvania” este unul dintre liceele cu tradiţie din Oradea, fiind descendent din Şcoala Normală „Doamna Stanca”, înfiinţată în anul 1920. După Al Doilea Război Mondial şcoala s-a transformat în şcoală medie, iar din 1959 în Liceul numărul 2. Acesta este cotat în perioada 1960 – 1977 ca fiind cel mai bun liceu din Oradea, iar în 1973 devine Liceul „Sinteza”. În anul 2000liceul îşi schimbă denumirea în Grup şcolar „Transilvania”, iar din 1 septembrie 2006 devine Colegiul Tehnic „Transilvania”.
În ultimii ani, colegiul tehnic a cunoscut o scădere semnificativă a numărului de elev ajungând de la peste 1.000, la câteva sute cât mai are în prezent.