Inspectorul de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Viorel Lungu, a declarat, luni, că în acest an au fost scoase la concurs 104 posturi titularizabile pentru anul şcolar următor.
„Astăzi (luni – n.r.), în şedinţele publice desfăşurate în cele patru centre de examinare din judeţ, au fost ocupate doar jumătate din aceste posturi. Mai exact, abia 55 din cei 184 de candidaţi care au obţinut note peste şapte la concursul de titularizare au fost repartizaţi pe posturi. Situaţia se explică prin faptul că dascălii nu mai pot opta, începând din acest an, decât pentru locurile disponibile în unităţile arondate centrului în care au susţinut concursul”, a declarat Viorel Lungu.
În centrele de concurs unde au fost locuri disponibile pentru titularizare, nu au fost candidaţi eligibili, cu note peste şapte, iar în alte centre nu au fost posturi titularizabile, „astfel că profesori cu note foarte bune au rămas fără post”.
Viorel Lungu a declarat că, pe lângă cei 55 de dascăli care luni au primit posturi titularizabile, alţi şase candidaţi s-au calificat pentru obţinerea posturilor, însă nu au avut toate informaţiile sau documentele depuse la dosar.
„Situaţia acestora a fost comunicată Ministerului Educaţiei şi aşteptăm un răspuns de la centru, să vedem dacă vor fi încadraţi sau nu pe posturi”, a declarat Viorel Lungu.
Cele mai multe posturi de titulari – 21 – au fost ocupate, luni, de învăţători care vor preda în limba română. Alte şase posturi titularizabile au fost ocupate de educatoare, cinci au fost repartizate unor profesori de limba franceză, patru posturi au fost la disciplina Religie ortodoxă, iar trei – la Matematică.
„Posturile neocupate în această etapă se transformă în posturi netitularizabile, fiind scoase la concurs în şedinţa de repartizare a posturilor pentru suplinitori, ce va avea loc în data de 16 august”, a spus Lungu.
Conform acestuia, în judeţ au fost stabilite patru centre de concurs.
Pentru anul şcolar 2012-2013, în Sălaj au fost scoase la concurs 409 de posturi în sistemul de învăţământ, dintre acestea 104 fiind catedre titularizabile, iar restul fiind destinate suplinitorilor.
Începând cu acest an, candidaţii au avut de susţinut şi o lecţie la clasă, nota obţinută contând 25 la sută la calcularea mediei pentru obţinerea posturilor, 75 la sută fiind nota de la proba scrisă.
În total, în Sălaj s-au înscris şi au fost validaţi pentru susţinerea examenului de titularizare 486 de candidaţi, dar în 2 august s-au prezentat în săli doar 427 de persoane. Din acestea, 37 au părăsit sala după aflarea subiectelor, iar două au fost eliminate pentru tentativă de fraudare a examenului. Din cei 307 candidaţi care au obţinut note peste cinci, 184 au fost notaţi peste şapte şi ar fi putut ocupa posturi titularizabile.
Dascălii care au susţinut examenul de titularizare, şi-au primesc luni posturile pentru care au concurat. Deşi au fost foarte multe note mici, numărul celor care au obţinut un post în învăţământ a crescut. La Gorj, o profesoară a picat cu nota 4, dar după contestaţii s-a trezit titulară.