Peste 80 de ONG-uri i-au transmis marţi premierului o scrisoare deschisă prin care îi cer să adopte măsuri eficiente de monitorizare a agresorilor cu ajutorul brăţărilor electronice, precum şi deblocarea proiectului de lege a Guvernului pentru armonizarea lui cu prevederile Convenţiei de la Instanbul, care se referă la introducerea unui ordin de protecţie provizoriu emis de poliţist.
„Am primit astăzi (miercuri, n.r.) o scrisoare semnată de peste 80 de ONG-uri referitoare la procedurile privind ordinele de protecţie şi asta în urma a ceea ce am văzut că a apărut în ultima perioadă în spaţiul public. Astfel, astăzi am avut discuţii cu ministerele implicate şi am cerut să urgentăm legea privind combaterea violenţei în familie”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.
Peste 80 de ONG-uri au transmis marţi premierului o scrisoare deschisă prin care îi cer să adopte măsuri eficiente de monitorizare a agresorilor, precum şi deblocarea proiectului de lege a Gvernului pentru armonizarea lui cu prevederile Convenţiei de la Instanbul.
„Deşi există ordine de protecţie emise sau plângeri înregistrate la poliţie împotriva agresorilor, femeile sunt în continuare bătute şi, în cele din urmă, ucise. (…) Vă solicităm reglementarea unui sistem de monitorizare a respectării ordinelor de protecţie prin asigurarea monitorizării agresorilor prin brăţări electronice, măsură propusă în guvernele anterioare şi susţinută de Reţeaua VIF, însă care nu s-a concretizat până în prezent. Considerăm necesară adoptarea de urgenţă a unor proceduri de lucru cu privire la normele de implementare şi supraveghere a ordinelor de protecţie, în consultare cu societatea civilă”, se arată în scrisoarea ONG-urilor.
Potrivit acestora, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost supus dezbaterii publice în iulie 2017. Acesta vizează introducerea ordinului de protecţie provizoriu, conform Convenţiei de la Istanbul, emis de poliţist la constatarea faptei de violenţă, care să asigure o protecţie rapidă, acees pentru victimele violenţei la justiţie, precum şi bugetarea adăposturilor şi serviciilor de consiliere şi suport.
Proiectul de lege a fost semnat de membrii cabinetului anterior şi urmează să fie semnat din nou de către membrii noului cabinet pentru a fi apoi transmis către Parlament.
„În tot acest timp în care Guvernul României amână adoptarea măsurilor necesare pentru siguranţa femeilor şi amână să transmită proiectul de lege în Parlament, în medie 39 de femei vor înainta, în fiecare zi, plângeri la secţiile de poliţie pentru loviri sau alte violenţe din partea unui membru de familie. La fiecare patru zile va fi înregistrat la poliţie un caz în care o minoră a fost violată de un membru de familie. Vă atragem atenţia că 25% dintre omorurile înregistrate la nivel naţional în 2015 au avut loc în familie”, subliniază ONG-urile.
Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat luni că anul trecut au fost emise peste 3.000 de ordine de protecţie şi mai mult de 25 la sută dintre acestea nu au fost respectate, astfel că sunt căutate soluţii pentru ca brăţările de protecţie să poată fi folosite şi în cazuri de violenţă în familie.
„Sunt femeie şi reacţionez când avem situaţii în care se vorbeşte despre violenţa în familie. Suntem în faza de finalizare a unei discuţii legislative şi discutăm cu toţi factorii, printre care şi ministerul Justiţiei şi ministerul Muncii, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse. Sunt câteva propuneri care privesc amendarea legislaţiei privind posibilitatea emiterii uni ordin provizoriu de către poliţist”, a declarat Carmen Dan.
Scrisoarea ONG-urilor vine după ce o femeie, directoare a unei grădiniţe din Capitală, a fost înjunghiată mortal vineri de soţul său. Victima, Nicoleta Botan, ar fi avut numeroase conflicte cu fostul ei soţ, Marius Cristian Botan, motiv pentru care ea obţinuse în instanţă, un ordin de restricţie pe numele său. Ca urmare, bărbatul fusese evacuat din casă şi nu se putea apropia la o distanţă mai mare de 200 de metri atât faţă de fosta soţie, cât şi faţă de cei doi copii ai lor.