În momentul decesului, la vârsta de 91 de ani, Ingvar Kamprad ocupa poziţia a opta în clasamentul Bloomberg al miliardarilor cu o avere evaluată la 58,7 miliarde de dolari. Aceasta nu va ajunge însă la moştenitori.
Kamprad a transferat cu decenii în urmă controlul asupra celui mai mare retailer de mobilă către o reţea de fundaţii şi holdinguri menite să asigure independenţa şi supravieţuirea pe termen lung a conceputului Ikea.
Prin această structură, creată în anii ’80, Kamprad a dorit să se asigure că firma suedeză rămâne în afara controlului direct al familiei, moştenitorii săi rămânând cu o avere mult mai redusă derivată din Ikano Group, controlat de familie. Grupul operează o colecţie de businessuri din sectorul financiar, imobiliar, incluzând magazinele Ikea din Asia de Sud-Est, şi a raportat active totale de 8 miliarde de euro şi o rată de solvabilitate de „aproape 30%” în 2016, potrivit website-ului acestuia.
Structura creată de Kamprad a plasat deţinerea majorităţilor Ikea către Stichting Ingka Foundation, o entitate olandeză având obiectivul declarat de a „susţine inovaţia” în design. Mărcile şi conceptul companiei au fost plasate sub controlul Interogo Foundation, cu sediul în Liechtenstein, a cărei subsidiară, Inter Ikea, este francizorul mondial Ikea.
„Fundaţia Interogo este administrată de un consiliu alcătuit din cel puţin doi membri şi un consiliu de supervizare alcătuit în principiu din 7 membri”, scria Anders Bylund, director de comunicare al Interogo, în cadrul unui email din 29 ianuarie. „Membrii familiei Kamprad din consiliile de supervizare au fost şi vor fi întotdeauna minoritari”.