CCR: Obligarea statului de a se îndrepta împotriva magistraţilor care au comis erori judiciare, neconstituţională

Cea mai importantă modificare din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor declarată neconstituţională de magistraţii CCR se referă la răspunderea magistraţilor. Judecătorii CCR au decis că obligativitatea statului de a se îndrepta în justiţie împotriva unui magistrat care a luat o hotărâre cu „rea-credinţă" sau „gravă neglijenţă" este neconstituţională, admiţând excepţiile ridicate de ÎCCJ, informează Mediafax.
Romania TV
01 feb. 2018, 09:10
CCR: Obligarea statului de a se îndrepta împotriva magistraţilor care au comis erori judiciare, neconstituţională

Judecătorii CCR au decis, pe 30 ianuarie, că mai multe articole ale actului normativ de modificare a Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor sunt neconstituţionale şi au admis obiecţiile formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite şi, respectiv, de un număr de 56 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

Punctul 156 cu referire la art.96 alin.(3)-(5) şi (8) – răspunderea magistraţilor

Una dintre cele mai importante modificări ale legii propuse de majoritatea PSD-ALDE se referă la articolul care stabileşte răspunderea magistraţilor „pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare” (art.96 din L303/2004).

Modificările propuse de Parlament acestui articol se referă la răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă şi gravă neglijenţă, în sensul că împotriva acestora statul este obligat să se îndrepte prin Ministerul Finanţelor, în Justiţie, pentru recuperarea prejudiciului care a fost plătit de statul român justiţiabilului care a avut de suferit de pe urma deciziei greşite a magistratului.

Excepţia a fost invocată de ÎCCJ care menţionează că în legislaţia actuală, atât Constituţia României, cât şi alte acte normative, inspirate de doctrina internaţională, reglementează clar modul în care sunt îndreptate erorile judiciare. Faptul că în sarcina magistratului intră o răspundere materială „excede graniţele” trasate de art. 52 din Constituţie, se arată în sesizarea ÎCCJ.

De asemenea, a susţinut ICCJ, faptul că modificările instituie obligativitatea statului de a se întoarce împotriva magistratului este considerat neconstituţional, pentru că acţiunea ar genera o „culpabilitate automată” pentru magistratul care a dat o sentinţă dovedită greşită, eliminând, astfel, prezumţia de nevinovăţie.

În plus, este invocată şi neclaritatea unor termeni din acest articol care, în practică, pot genera probleme de interpretare. Inclusiv faptul că acţiunea îndreptată împotriva magistratului care a dat sentinţa greşită va fi analizată de Curţile de Apel este considerată neconstituţională de către judecătorii ÎCCJ, care mai menţionează la capitolul probleme şi faptul că din procedura disciplinară este eliminat Consiliul Superior al Magistraturii, lucru prevăzut expres de Constituţie.

Lista completă a excepţiilor de neconstituţionalitate admise de CCR

1. pct.7 cu referire la art.5 alin.(1)
Excepţia a fost ridicată de ÎCCJ care a semnalat faptul că formularea „judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazuri în care presupun existenţa unui conflict de interese” este prea laxă şi nu dă ocazia magistratului să îşi îndrepte comportamentul care l-ar putea pune în ipostaza respectivă.

2. pct.9 cu referire la art.7 alin.(5) sintagmele „comisiile speciale parlamentare pentru controlul activităţilor serviciilor de informaţii” şi „informare conformă” şi alin.(7) sintagma „precum şi procedurile judiciare”

Includerea comisiilor speciale parlamentare pentru controlul activităţii serviciilor de informaţii în rândul organelor abilitate să verifice veridicitatea datelor din declaraţiile date de magistraţi în legătură cu apartenenţa la un serviciu de informaţii, nu respectă principiul separării puterilor în stat, a susţinut Curtea Supremă. Cu alte cuvine, Parlamentul nu poate controla Justiţia şi nu poate verifica magistraţi. De asemenea, s-a constat că expresia „Rezultatul verificării efective are valoare de informare conformă” este extrem de ambiguă, fiind pentru prima dată folosită în legislaţia românească, fără să fie explicată.

3. pct.87 cu referire la art.53 alin.(1), (2), (7) şi (8)

Se referă la limitarea modului în care Preşedintele României face numirile şi revocările preşedintelui şi vicepreşedintelui ÎCCJ. Excepţia a fost ridicată de PNL care a invocat o altă decizie a CCR , anume, decizia CCR nr. 375/2005, prin care s-a stabilit că e dreptul preşedintelui exclusiv de a face aceste numiri, fapt prevăzut expres în Constituţia României, la art. 94, lit. c)

4. pct.97 cu referire la art.58 alin.(1)

Modificarea prin care CSM „dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite” şi „precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale, la solicitarea Ministerului Justiţiei” este considerată neconstituţională. Excepţia a fost ridicată de PNL care a argumentat neclaritatea textului (ce înseamnă orice funcţie – n.r.), în condiţiile în care legislaţia enumeră în mod expres ce funcţii pot ocupa procurorii şi judecătorii.

5. pct.109 cu referire la art.62 alin.(3) sintagma „nu îi sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la interdicţiile şi incompatibilităţile prevăzute la art.5 şi art.8″ prin raportare la art.62 alin.1 indice 3″

Se referă la magistraţii care au fost suspendaţi din funcţie după ce au fost trimişi în judecată după procedura judecăţii în cameră preliminară sau la cei care au fost puşi sub control judiciar pentru comiterea unei infracţiuni şi le-a fost, totodată, interzis dreptul de a exercita profesia. Potrivit modificărilor, aceşti magistraţi nu ar mai fi intrat sub incidenţa articolelelor care fac referire la interdicţiile generale aplicabile magistraţilor, lucru pe care judecătorii CCR îl consideră neconstituţional. Cu alte cuvinte, modificările i-ar fi permis unui judecător trimis în judecată pentru comiterea unei infracţiunii să aibă mai multe drepturi decât un magistrat fără probleme penale. De exemplu, să îşi deschidă o afacere.

6. pct.112 cu referire la art.62 indice 2 şi art.62 indice 4

Magistraţii CCR au decis că judecătorii şi procurorii nu pot fi membri ai Guvernului în condiţiile propuse de modificările legii. Excepţia a fost ridicată de PNL care a criticat atât ipostaza în care este pus CSM care poate doar să „ia act” de această decizie, cât şi prevederea potrivit căreia, pe toată perioada numirii, magistratului nu i se mai aplică interdicţiile şi incompatibilităţile general aplicabile. De asemenea, neconstituţională este considerată şi posibilitatea „suspendării voluntare” a magistratului pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 3, decizie pe care CSM este chemat „să o constate” în termen de maximum 15 zile.

7. pct.134 cu referire la art.73 alin.(2)

Articolul se referă tot la suspendarea la cerere a magistratului, dar pentru o altă perioadă de timp faţă de art. 62 (2 ani, faţă de 3 ani). Faptul că două articole fac referire la acelaşi lucru creează neclaritate. Excepţia a fost ridicată de ÎCCJ

8. pct.143 cu referire la art.82 alin.(2) sintagma „funcţia de ministru al justiţiei”, pct.144 cu referire la art.82 alin.(2 indice 1) şi (2 indice 2), pct.146 cu referire la art.82 alin.(5 indice 1) şi (5 indice 2) şi pct.153 cu referire la art.851 sintagma „funcţia de ministru al justiţiei”

Toate aceste articole se referă la calculul vechimii în muncă a magistraţilor şi a celor care au îndeplinit funcţii asimilate, care ies la pensie, în enumerare fiind cuprinsă şi pensionarea celor care au îndeplinit „funcţia de ministru al Justiţiei”, precum şi la instituirea interzicerii cumulării pensiei cu salariul pentru magistraţii care nu au împlinit încă 65 de ani. Excepţia a fost ridicată de ÎCCJ care consideră că este discriminatoriu pentru că, de exemplu, un magistrat care a trecut de vârsta de 65 de ani ar putea încasa şi pensie şi salariu faţă de unul care are sub 65 de ani şi care nu are voie. Pe de altă parte, se îngrădeşte dreptul la muncă pentru persoanele care încă nu au implinit vârsta de 65 de ani, dar au ieşit la pensie pentru că au îndeplinit condiţiile.

9. pct.157 cu referire la art.99 lit.r)

Prevederea care face referire la obligativitatea magistratului de a motiva hotărâri sau a depune acte în anumite termene se suprapune cu cea prevăzută la lit. h) a aceluiaşi articol. Excepţie ridicată de ÎCCJ

10. pct.163 cu referire la art.109 alin.(1) teza întâi şi art.114

Articolele fac referire la aplicabilitatea legii şi s-a considerat că modul în care sunt formulate se suprapun cu alte prevederi din legislaţie

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”