„Nu se poate să fii ditamai preşedintele Comisiei Europene, dl Barroso adică, şi din vacanţă, de undeva, să mai trimiţi o scrisoare lui Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici, să vorbeşti de presiuni asupra Curţii, când în realitate, 20 de milioane, 18 sau 16 câţi suntem de români, indiferent că au votat sau nu sau cu cine au votat, văd că presiunile le fac o singură persoană şi cei care îl servesc în diverse instituţii. Nu se poate să tratezi atât de neglijent un aliat„, a declarat Crin Antonescu la Antena 3.
Antonescu a mai spus că ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, este „părtinitor”, fiind în favoarea lui Traian Băsescu, şi l-a acuzat pe preşedintele suspendat că încearcă un asediu asupra statului de drept.
„Aceeaşi oameni încearcă să folosească toate pârghiile de influenţă în cercuri politice externe, începând, din păcate, spun sincer şi cu mare regret, începând cu ambasada SUA la Bucureşti, cu ambasadorul, în speţă, care este evident părtinitor în această chestiune – o spun fără ezitare şi i-am spus-o şi domniei sale. (Aceeaşi oameni, n.r.) încearcă să genereze un asediu asupra cui decide, a instituţiilor statului de drept”, a arătat preşedintele interimar.
Pe de altă parte, Crin Antonescu a arătat că Philip Gordon, subsecretarul de stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, a venit în vizită în România „cu nişte lucruri incorecte” pe care le ştia despre situaţia din ţara noastră.
Preşedintele interimar a ţinut să puncteze faptul că discuţia sa cu Philip Gordon a avut loc după dialogul oficialului american cu preşedintele suspendat, Traian Băsescu.
„Anumite informaţii erau, foarte clar, departe de realitatea politică din România”, a afirmat Antonescu.
Preşedintele interimar a menţionat că i-a spus lui Gordon tot ceea ce a considerat acesta că trebuie să ştie, adăugând că nu ştie în ce măsură opinia oficialului SUA s-a schimbat.
„Nu ştiu în ce măsură opinia domniei sale s-a schimbat, după spiritul declaraţiei pe care a dat-o presei la plecare am speranţa că da, dar e clar că şi Departamentul de stat şi cei din politica americană s-au interesat de situaţia din România, aveau informaţii incorecte”, a mai declarat Antonescu.
Potrivit preşedintelui interimar, Gordon avea informaţia că Guvernul ar fi amânat rezultatul referendumului şi ar dori să facă o renumărătoare.