Procurorii DIICOT au reţinut la sfârşitul lunii ianuarie 14 persoane într-un dosar privind vânzarea online, în special în SUA, a unor medicamente aflate sub control special şi scoase din circuitul legal cu ajutorul unor farmacişti, în care prejudiciul se ridică la aproximativ 55 de milioane de lei (aproape 15 milioane de dolari). Dosarul a fost instrumentat timp de patru ani, inclusiv cu ajutorul ofiţerilor antidrog din SUA. 11 din cei 14 membri ai reţelei au fost arestaţi, ceilalţi plasaţi în control la domiciliu.
Liderul grupării, arestat în dosar, este Cosmin Muntean. Presa clujeană l-a identificat pe Cosmin Muntean printre participanţii la manifestaţiile antiguvernamentale, purtând o pancartă „Nu muncim noi cât puteţi voi fura”.
Potrivit Poliţiei Române, în perioada 2012-2018 membrii grupării au vândut, în special în SUA, medicamente aflate sub control special, conform legii, precum Codeină, Xanax sau Diazepam. Acestea ar fi fost scoase din circuitul legal prin intermediul unor farmacii din Cluj şi Bistriţa, cu ajutorul unor farmacişti, folosindu-se, printre altele, de reţete falsificate.
Comenzile clienţilor erau preluate online, printr-un call-center din Cluj. Membrii grupării simulau controalele medicale, convingându-i pe clienţi că au fost consultaţi de un medic real. Aceştia trimiteau comenzile sub forma unor scrisori poştale către clienţi din SUA, iar banii erau primiţi prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin.
Prin intermediul unor conturi off shore şi a unor firme pe care le controlau direct, membrii grupării ar fi disimulat adevărata provenienţă a banilor, creând aparenţa obţinerii legale a unor venituri, conform anchetatorilor.
Prejudiciul creat se ridică la aproximativ 55 de milioane de lei.
Investigaţiile au început în urmă cu patru ani, acestea fiind desfăşurate cu ajutorul autorităţilor americante DEA Drug Enforcement Administration