‘Dorim să reamintim comandantului Grupului Operativ 67 al Flotei a 6-a (a SUA) că Crimeea este teritoriu inalienabil al Rusiei. Odată cu trimiterea piloţilor în misiuni de recunoaştere în această zonă a Mării Negre, trebuie să ia în calcul că ei vor fi întâmpinaţi de avioane ruse, nu de cele ale partenerilor lor ucraineni’, se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării.
O altă opţiune, continuă comunicatul cu acelaşi ton ironic, ‘este ca toate echipajele (americane n.red) să primească noile hărţi cu traseul corect al frontierelor spaţiului aerian al Rusiei’. Ministerul rus al Apărării a răspuns astfel Departamentului american de Stat, care a acuzat forţele aeriene ruse că un avion de vânătoare SU-27 a executat luni o manevră periculoasă în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre.
Avionul rus ‘s-a angajat într-o interacţiune nesigură cu un avion EP-3 al SUA în spaţiul aerian internaţional, apropiindu-se la cinci picioare (1,5 metri) şi traversând direct prin faţa rutei de zbor a EP-3’, susţine partea americană, care mai menţionează că ‘este doar cel mai recent exemplu de activitate militară rusă care nu ţine seama de normele şi acordurile internaţionale, potrivit .
Conform versiunii Ministerului rus al Apărării, avionul EP-3 s-a apropiat de frontiera spaţiului aerian al Crimeei cu transponderul închis, motiv pentru care avioane de vânătoare ruse au fost ridicate de la sol pentru a-l monitoriza.
‘Manevrele avionului de vânătoare rus au fost cele uzuale, absolut legale şi nu au creat vreun pericol pentru avionul american’, a indicat ministerul rus.
Forţele aerospaţiale ruse ‘vor continua să asigure supravegherea frontierelor spaţiului aerian al Rusiei (…) Dacă aceasta provoacă depresii sau fobii piloţilor americani, recomandăm părţii americane să renunţe la aceste zboruri în apropierea frontierelor ruse sau să revină la masa negocierilor pentru a conveni asupra regulilor’, conchide textul difuzat de Ministerul rus al Apărării.