Dan Barna: USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu: România nu e Polonia

Preşedintele USR, Dan Barna, a precizat că partidul cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, după ce acesta a susţinut că legarea fondurilor europene de statul de drept în România ar constitui o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale UE.
Filip Stan
02 feb. 2018, 12:43
Dan Barna: USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu: România nu e Polonia

„Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, îndepărtează iar România de Uniunea Europeană, aşezând-o pe acelaşi palier cu Polonia. Afirmaţia iresponsabilă potrivit căreia ţara noastră respinge intenţia Bruxellesului de a condiţiona finanţările europene de respectarea statutului de drept nu ţine cont de angajamentele pe care şi le-a luat România faţă de instituţiile europene, odată cu aderarea la spaţiul comunitar. În egală măsură, este un nou atac la companiile multinaţionale, care-şi desfăşoară activitatea în România şi care contribuie la susţinerea mediului privat prin crearea de mii de locuri de muncă. De asemenea, domnul Meleşcanu pare că doreşte să cultive, în paralel, un filon naţionalist în conştiinţa publică, ceea ce ar ajuta în retorica anti-UE”, a scris Barna, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR a adăugat că Meleşcanu a dat de înţeles, la întâlnirea cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz, că România va susţine Polonia în cazul în care Consiliul Uniunii Europene va adopta vreo decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

„Înţelegem de aici că România ar vrea să fie ca Polonia, să primească în continuare fonduri europene, dar să continue să schimbe legile justiţiei fără a ţine cont de numeroasele semnale de alarmă primite din partea partenerilor externi. Le reamintesc celor care îi stabilesc declaraţiile domnului Meleşcanu ce prevede Art. 11 alin.1 din Constituţie, potrivit căruia statul român . De asemenea, ar trebui să-şi aducă aminte de condiţionalităţile ex-ante pe care le are România, din care 5 sunt încă neîndeplinite, iar Comisia Europeană se pregăteşte deja să ne trimită scrisori de pre-suspendare a fondurilor europene”,a adăugat Dan Barna.

Acesta a precizat că pierderea fondurilor UE şi poziţionarea împotriva Uniunii este o cale sigură de a condamna România la izolare şi subdezvoltare.

„Nu ştim cine i-a dat mandat ministrului de Externe să exprime această poziţie anti-UE, în mod cert nu poporul român, de bine ce nu am văzut-o până acum în niciun program de guvernare al actualei coaliţii, dar o respingem fără drept de apel! Teodor Meleşcanu ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de ministru imediat, pentru că românii nu susţin izolarea ţării faţă de Europa şi nici nu au votat pentru asta”, a conchis Dan Barna.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, că legarea fondurilor europene de statul de drept în Polonia şi România ar constitui ”o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene”.

Ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat, joi, după o întâlnire cu Teodor Meleşcanu, că nu a cerut încă sprijin României în cazul în care se va ajunge la votarea activarea articolului 7, afirmând că, dacă România va ajunge într-o situaţie similară, Polonia va fi de partea sa.

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Cât costă, de fapt, să-ți cumperi o insulă în Grecia. O vilă în Pipera ajunge la aceiași bani
Capital.ro
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Playtech.ro
ȘOCANT Cum a ajuns să arate acum Gabriela Szabo. Este de nerecunoscut la 48 de ani
DailyBusiness
Vine CRIZA? Marile orașe ale României, grav afectate
Adevarul
Pastila „Super Mario”, „specialitate” cu potențial letal vândută de „Dana Marijuana”. „Traficanții olandezi o produc special pentru copii”
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Trei răniți la filmările pentru pelicula lui Codin Maticiuc. Cascadorii încheiate la spital
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Leguma banală din România, vedetă pe piețele internaționale. Prețul ajunge până la 8 lei pe Kilogram
Capital.ro
Pierzi banii de la stat. Este obligatoriu să aștepți 120 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă să meargă la închisoare după ce l-a lovit mortal pe bărbatul care îi bătea bunica
substantial.ro
Prognoza ANM: Vreme caniculară și instabilitate atmosferică în perioada 26 august – 8 septembrie
MediaFlux
Donald Trump a fost DEPĂȘIT! CIFRA DUBLĂ cu care l-a ÎNVINS Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...