„Operaţiunile de desfiinţare (a taberelor de romi) de săptămâna trecută par să fie ultima manifestare a politicii franceze de expulzare care vizează romii din Europa de Est”, a denunţat Veronika Szente Goldston, directoare pentru Europa şi Asia în cadrul centralei organizaţiei nonguvernamentale (ONG) pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), citată în acest comunicat, datat 11 august, postat pe site-ul în limba franceză al organizaţiei luni.
„În loc să încerce să se debaraseze de romi indezirabili, Guvernul (francez) ar trebui să analizeze critic tristul său bilanţ în acest domeniu şi să acţioneze în vederea remedierii abuzurilor”, recomandă Goldston.
Deşi autorităţile franceze şi-au justificat operaţiunile prin condiţii „insalubre” şi afirmând că „tensiunile” cu populaţia au devenit de „nesuportat”, nu pare să fie prevăzută nicio soluţie de cazare, critică HRW, acuzând Parisul că „a lăsat fără adăpost aproximativ 200 de romi, inclusiv 60 de copii” şi precizând că în afară de operaţiunile de la Lille şi Lyon, au fost desfiinţate tabere de romi şi în capitala afranceză, la începutul lui august.
Cei 240 de romi români trimişi cu avionul în România la 9 august ar fi „plecat în mod voluntar”, potrivit autorităţilor franceze, „după ce au fost plătiţi cu suma de până la 300 de euro pentru a pleca”, subliniază HRW, insistând că numeroşi romi au acceptat o „«întoarcere voluntară» după ce au primit ordinul să părăsească teritoriul” Franţei.
„Tratamentul” rezervat romilor din Europa de Est de către Franţa a atras atenţia internaţională în august 2010, când Guvernul francez, în cadrul unei campanii foarte mediatizate, a desfiinţat numeroase tabere şi a expulzat sute de romi români şi bulgari, aminteşte ONG-ul, denunţând „o circulară în mod deschis discriminatorie care desemna taberele drept ţintă a expulzărilor” şi asocia măsura cu „expulzarea imediată a străinilor aflaţi în situaţie ilegală”.
„Deşi autorităţile au abrogat rapid circulara, cercetări profundate efectuate între alţii şi de către HRW în ultimii doi ani arată clar că romii din Franţa rămân expuşi unor expulzări abuzive repetate şi discriminării”, subliniază organizaţia.
În comunicat este citată, de asemenea, o lege privind imigraţia, adoptată în 2011 în urma criticilor Comisiei Europene (CE), „care pare să vizeze romii din Europa de Est în particular, în loc să se conformeze obligaţiilor Franţei în virtutea regulilor Uniunii Europene (UE) cu privire la libertatea de mişcare şi dreptului internaţional în materie de drepturile omului”.
Această lege citează ca motiv al expulzărilor sejururi repetate de scurtă durată pe teritoriul Franţei „cu scopul esenţial de a beneficia de pe urma sistemului de asistenţă socială”, însă anchete efectuate de HRW „demonstrează că autorităţile franceze expulzează romi în baza simplei prezumţii că aceştia ar putea să beneficieze cândva de ajutoare sociale”, se subliniază în comunicat.
ONG-ul îşi exprimă totodată „îngrijorarea faţă de aplicarea în practică a principiului” analizării fiecărui caz în parte, impus de lege, criticând autorităţile franceze pentru „emiterea de ordine de expulzare la scară largă în zilele dinaintea sau în cursul desfiinţării unor tabere”, fără o analiză suficientă a situaţiei individuale a persoanelor care locuiesc în acestea.
„Promisiunile (preşedintelui francez) François Hollande de a pune capăt discriminării romilor nu ar putea să sune mai goale, în urma evenimentelor din această săptămână”, conchide Veronika Szente Goldston, citată în comunicat.
„În loc să preia abordarea predecesorului său (Nicolas Sarkozy), Guvernul Hollande ar trebui să adopte de urgenţă măsuri în vederea corectării actualei politici de expulzare a romilor, care ridică probleme grave”, îndeamnă reprezentanta HRW, subliniind că „reformarea legii privind imigraţia din 2011 constituie o etapă-cheie în acest sens”.