PREMIERĂ ÎN JUSTIŢIE. Un braconier de mistreţi a fost condamnat la închisoare cu executare

Un bărbat din Borșa care a fost pus sub acuzare pentru o faptă de braconaj comisă pe raza judeţului Suceava a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 2 ani și 4 luni de închisoare, cu executare. Sentinţa menţinută de ambele instanţe care au judecat acest dosar este o premieră, cel puţin pentru ultimii ani. În alte dosare privind fapte de braconaj, unele chiar cu prejudicii mult mai mari, inculpaţii au scăpat cu pedepse cu suspendare ori chiar cu banale amenzi administrative.
Iulian Tudor
04 feb. 2018, 06:32
PREMIERĂ ÎN JUSTIŢIE. Un braconier de mistreţi a fost condamnat la închisoare cu executare

Victor Oros a fost prins în flagrant pe data de 26 august 2014, în fondul de vânătoare de pe raza comunei Cârlibaba, după ce a împușcat un mistreţ, scrie monitorulsv.ro. Bărbatul se deplasase în fondul forestier, alături de alţi suspecţi, cu un autoturism Audi Q5. La vremea respectivă anchetatorii de la Poliţia municipiului Vatra Dornei s-au mobilizat serios pentru a-i prinde pe autori, după ce au primit o sesizare privind braconieri care se află în fondul de vânătoare.

Citeşte şi Fost guvernator, condamnat la închisoare pentru luare de mită

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei l-a trimis în judecată pe Victor Oros pentru infracţiunile de braconaj cinegetic și nerespectarea regimului armelor și muniţiilor. Bărbatul a primit 1 an și 10 luni de închisoare pentru prima infracţiune și 1 an și 6 luni de închisoare, pentru a doua infracţiune. În urma contopirii pedepselor a rezultat o pedeapsă finală de 2 ani și 4 luni de închisoare.

Conform aceleiași sentinţe a Judecătoriei Vatra Dornei, bărbatul are de achitat 1.000 de euro prejudiciu pentru mistreţul împușcat Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJOFM) Suceava. Judecătorii dorneni au mai dispus confiscarea de la inculpat a unei carabine cu lunetă, a cinci tuburi de cartuș, precum și a unui proiector prevăzut cu un cablu de aproximativ 6 metri, bunuri confiscate în urma acţiunii flagrante a poliţiștilor din ziua de 26 august 2014.

Zilele trecute, Curtea de Apel Suceava a confirmat întru totul decizia luată de Judecătoria Vatra Dornei, astfel că sentinţa a rămas definitivă și irevocabilă.

Citeşte şi Fosta şefă a Serviciului Achiziţii din Primăria Medgidia, condamnată definitiv la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă

Braconieri cu mijloace moderne, foarte greu de prins

În ultimii ani, poliţiștii au depistat mai multe cazuri de braconaj pe raza Ocolului Silvic Cârlibaba, la limita judeţului Suceava cu Maramureșul. În aproape toate cazurile în care au fost identificaţi suspecţi a fost vorba de bărbaţi din localitatea vecină – Borșa.

O realitate bine cunoscută de cei de la poliţie ori de la AJVPS Suceava este că braconierii de acest gen sunt oameni cu o stare materială bună, care intră în fondul forestier cu maşini de teren, cu proiectoare care bat la distanţe foarte mari şi care se folosesc de staţii de emisie performante şi alte mijloace tehnice care îi ajută să se organizeze bine şi să fie extrem de greu de prins. Nu mai este vorba în nici un caz de braconieri care să vâneze un animal pentru consum propriu, ci de indivizi veniţi să omoare cât de multe animale pot, pentru a le valorifica apoi pe piaţa neagră.

O altă realitate este și că fenomenul este unul mult mai de amploare decât puţinele cazuri din ultimii ani în care autorii au putut fi prinși.

O astfel de condamnare cu executare, dacă nu va rămâne izolată, poate fi cea mai bună metodă de stopare a acestor acte de braconaj.
Cel mai cunoscut este un caz din 2012, când doi indivizi din Borşa au împușcat cinci căprioare, din care trei erau femele gestante ce urmau să fete în aproximativ două săptămâni.

În acest caz deja foarte vechi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au trimis în judecată doi inculpaţi, dosarul aflându-se încă pe rolul instanţei de fond, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'