„În calitate de membru al Parlamentului României, vă cer cu toată consideraţia să reacţionaţi public faţă de maniera grosolană în care europarlamentarii Monica Macovei şi Sven Giegold au încălcat şi nesocotit Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 (privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie). După cum sunt convins că ştiţi deja, Directiva UE solicită în mod clar abţinerea de la a prezenta persoanele suspectate sau acuzate, în instanţă sau în public, purtând uniforme penitenciare, pentru a evita să se dea impresia că sunt vinovate: „(21) Atunci când este fezabil, autorităţile competente ar trebui, de asemenea, să se abţină de la a prezenta persoanele suspectate sau acuzate, în instanţă sau în public, purtând uniforme penitenciare, pentru a evita să dea impresia că sunt vinovate”, menţionează Pleşoianu în scrisoarea deschisă publicată pe Facebook.
Pleşoianu a precizat în scrisoare că, în data de 30 ianuarie 2018, la ora 18.00, în Parlamentul European, europarlamentarii Monica Macovei şi Sven Giegold au fost organizatori şi gazde ale expoziţiei fotografice „România în stradă. Vrem Justiţie, nu corupţie”, iar, printre alte fotografii făcute în timpul protestelor, a fost expusă şi una în care apar mai mulţi politicieni purtând uniformă penitenciară.
„Sunt două mari probleme cu această fotografie: 1. Cei mai mulţi dintre politicienii plasaţi grafic în uniforme penitenciare sunt persoane care nu au fost niciodată declarate vinovate de către o instanţă judecătorească. Mai mult, apare acolo şi figura unei persoane care nu e nici măcar suspectă sau acuzată de ceva! 2. Europarlamentarii Monica Macovei şi Sven Giegold au organizat această expoziţie şi au hotărât să expună în Parlamentul European o fotografie care încalcă în mod grosolan prezumţia de nevinovăţie prin „prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate, (…) în public, purtând uniforme penitenciare, pentru a da impresia că sunt vinovate”!”, susţine Pleşoianu în scrisoare.
Pleşoianu a solicitat membrilor Parlamentului European „să se ridice public împotriva acestei grave încălcări a prezumţiei de nevinovăţie”.
„Ca parlamentar român, am încredere în buna dumneavoastră credinţă şi sunt convins că nu veţi lua decizia de a ignora această scrisoare deschisă. Asigurându-vă de toată consideraţia mea, vă rog să vă ridicaţi public împotriva acestei grave încălcări a prezumţiei de nevinovăţie, despre care fac vorbire atât Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, cât şi articolele 47 şi 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare ‘carta’), articolul 6 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (CEDO), articolul 14 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice (PIDCP) şi articolul 11 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Am încredere că nu veţi ezita să vorbiţi public despre această situaţie foarte gravă, deoarece sunt pe deplin convins că sunteţi un membru al Parlamentului European care nu ar încălca niciodată prezumţia de nevinovăţie. Astfel de atacuri oribile la adresa fundaţiei Drepturilor Omului nu pot rămâne nesancţionate! Astfel de devieri scandaloase de la valorile europene esenţiale nu sunt tolerabile!”, a menţionat Pleşoianu în documentul citat.