Asociaţia GRAUR cere Ministerului Educaţiei închiderea mai multor direcţii de studii în limbi străine, considerate inutile

Asociaţia GRAUR, care se ocupă cu depistarea cazurilor de plagiat, cere MEN închiderea tuturor direcţiilor de studii în limbi străine care nu au acoperite cel puţin 60% din cifrele de şcolarizare cu studenţi străini. Acestea ”sunt înfiinţate fără discernământ” şi funcţioneză cu studenţi români.
Iulian Tudor
05 feb. 2018, 08:52
Asociaţia GRAUR cere Ministerului Educaţiei închiderea mai multor direcţii de studii în limbi străine, considerate inutile

Potrivit unui comunicat al Grupului pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, nu există nicio raţiune să se considere că aceşti absolvenţi au vreo utilitate pentru economia şi societatea românească, formele de învăţământ respective făcând concurenţă neloială învăţământului în limba română.

„Vă solicităm, domnule ministru al Educaţiei, să dispuneţi închiderea, desfiinţarea de urgenţă a tuturor direcţiilor de studii în limbi străine sau echivalente din universităţi care nu au acoperite cel puţin 60% din cifrele de şcolarizare cu studenţi, cetăţeni străini, care nu sunt vorbitori de limba română. În condiţiile economice şi sociale actuale, România îşi permite să finanţeze direcţii de studii în limbi străine (engleză, germană, franceză) care sunt absolvite numai de studenţi de cetăţenie română. Nu există nicio raţiune să se considere că aceşti absolvenţi au vreo utilitate pentru economia şi societatea românească. Aceste forme de învăţământ fac concurenţă neloială învăţământului în limba română întrucât funcţionează cu aceiaşi profesori şi cu aceleaşi resurse”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că o analiză succintă a unor forme de şcolarizare din învăţământul superior de stat arată că direcţiile de studii în limbi străine – engleză, germană, franceză – „sunt înfiinţate fără discernământ şi funcţionează exclusiv cu studenţi cetăţeni români”.

„Avem informaţii, cu referire la perioada 2013 ‐ 2017, asupra numărului total de absolvenţi ai diferitelor programe de studii, pentru facultăţi din câteva universităţi, mai mici şi mai mari, mai anonime sau mai notorii, în limbi străine, în principal engleză şi, în paralel, numărul de studenţi cetăţeni străini, nevorbitori de limba română, care au absolvit aceste programe. Universităţile îşi permit să construiască şcoli pentru nimeni, şcoli care sunt construite împotriva interesului contribuabilului român”, se subliniază în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii GRAUR arată că direcţiile de studii în limbi străine sunt absolut inutile întrucât sunt deservite de dascăli care nu au uzul limbii străine la nivelul de cunoaştere necesar obţinerii unei diplome în limba anunţată, aceste direcţii de studii în limbi străine fiind mijloace de concurenţă neloială între învăţământul în limba română şi cel în limba străină.

„Concluzia noastră este că direcţiile de studii în limbi străine, din universităţi cu finanţare publică, în forma actuală şi în acoperirea actuală cu beneficiari reali, nu sunt necesare economiei naţionale, societăţii române. În orice ţară civilizată, diploma se obţine în limba ţării fără a determina costuri suplimentare. Cine doreşte să studieze într-o limbă anume o face prin studiu individual şi asta, numai dacă este necesar”, spun reprezentanţii GRAUR.

Potrivit acestora, la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), la Facultatea de Construcţii de Maşini, din 296 de absolvenţi care au studiat în limba engleză, doar doi sunt cetăţeni străini, iar la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, din 668 de absolvenţi în engleză niciunul nu este străin.

Totodată, la Facultatea de Inginerie Aerospaţială a Universităţii Politehnice din Bucureşti, din cei 163 de absolvenţi care au studiat în limba engleză, niciunul nu este cetăţean străin.

Situaţii similare au fost constatate la Universitatea „Dunărea de jos” Galaţi, Universitatea din Oradea, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad sau Universitatea din Piteşti.

Cei mai mulţi străini care au studiat în limba engleză, 50 din 470, au fost înregistraţi la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Care este, de fapt, temperatura ideală în casă pentru a ne menține sănătoși. Mulți români fac o greșeală uriașă
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38 de minute
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Trageri Loto din 24 noiembrie: mari reporturi în joc
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy