Proiectul de lege prevede că se declară ziua de 10 mai drept ”Ziua Independenței naționale”. Parlamentul, Guvernul, autoritățile centrale și locale ale statului sărbătoresc ziua de 10 mai, Ziua Independenței Naționale, potrivit protocolului de stat al Zilei Naționale a României.
Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, mai spune inițiativa legislativă. Până în 1947, timp de aproape 80 de ani – cu întreruperi, ce-i drept -, Ziua Naţională a Românei a fost sărbătorită pe 10 mai. Există voci autorizate, de istorici, care susţin că ar trebui să revenim la acest obicei, înlocuind actuala dată la care ne sărbătorim ţara, şi anume, 1 decembrie. Vă prezentăm argumentele pro şi contra mutării Zilei Naţionale din iarnă în primăvară.
Istoricul Neagu Djuvara afirma că “alegerea datei de 1 decembrie ca Zi Naţională nu a fost potrivită, a fost conjuncturală, făcută de Parlamentul de după Revoluţia din decembrie 1989. Nu e adevărat că 1 Decembrie reprezintă unitatea, pe 1 decembrie doar Transilvania şi Banatul erau unite”. Adică, lăsăm pe dinafară Basarabia şi Bucovina.
Fiind deja într-un anotimp cald, 10 Mai ar permite participarea populaţiei la manifestările publice într-un număr mai mare. Câte dintre ţările lumii îşi serbează ziua naţională iarna?, mai spunea istoricul.
Inișiatorul proiectului îl citează pe marele istoric, care spunea că ”Adevărata zi de independentă a României este 10 mai 1877, și este foarte frumos ca sărbătoarea națională a unei țări să fie ziua în care a devenit independentă, adică a început să facă parte din concetul european”.