Ministrul Muncii, către bugetari: Să aştepte fluturaşii de salariu şi să vedem atunci cui îi scade salariul

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu le transmite salariaţilor bugetari să îşi aştepte fluturaşii de salariu pentru a vedea concret cui îi scade salariul, pentru a discuta pe date concrete.
Filip Stan
06 feb. 2018, 17:34
Ministrul Muncii, către bugetari: Să aştepte fluturaşii de salariu şi să vedem atunci cui îi scade salariul

„Celor care spun că le scade salariul să le cereţi şi fluturaşul pe luna decembrie. Chiar vă rog”, le-a spus ea jurnaliştilor. Ea a precizat că în 2018 toţi angajaţii au creştere de 25% a salariului brut de la 1 ianuarie, cu excepţia celor cărora deja le-au fost ajustate salariile şi a celor care au o creştere mai mare de 25%, adică 28,5%, cum ar fi IT-iştii, cercetătorii, persoanele cu handicap şi lucrătorii sezonieri. Întrebată de jurnalişti ce mesaj le transmite bugetarilor, ministrul Muncii a spus că ar trebui să-şi aştepte fluturaşii de salariu.

„Să-şi aştepte fluturaşii de salariu şi să vedem atunci cui îi scade salariul. Sunt foarte mulţi influenţaţi de ce văd la televizor şi toată lumea are senzaţia acum că îi scade salariu. Haideţi să aşteptăm fluturaşii şi să vedem cum îi scade salariu. Iar celor care spun că le scade salariul să le cereţi şi fluturaşul pe luna decembrie. Chiar vă rog. Haideţi să discutăm pe date concrete”, a spus ministrul Muncii marţi, la o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, despre salariile IT-iştilor din privat: Vor beneficia de OUG. Este în lucru la Finanţe

În anul 2018, toţi bugetarii au o creştere de 25% pe brut, de la 1 ianuarie, cu două excepţii:

–     Cei care coboară direct în grila din 2022, adică cei cărora le-au fost ajustate salariile;

–       Cei care au o creştere mai mare de 25%, adică 28,5%, cum ar fi IT-iştii, cercetătorii, persoanele cu handicap şi lucrătorii sezonieri.

În acelaşi timp, conform ministrului, personalul didactic auxiliar va mai avea de la 1 martie o creştere de 20%, iar medicii şi asistentele urcă direct pe grila din 2022.

Din anul 2019, bugetarii vor avea creşteri diferite, astfel încât cei cu salarii mai mici vor avea o creştere mai mare, iar cei cu salarii mari vor stagna sau vor avea creşteri mai puţin semnificative.

„De exemplu, în lege sunt prevăzute, la fiecare familie ocupaţională, grile de salarizare cum ar fi suma de 6.000 lei pentru un consilier. Un bugetar care acum are peste 6.000 de lei, de la 1 ianuarie 2018 este coborât în grilă direct la 6.000 lei. Are 7.000 acum, va avea 6.000. Un alt consilier, de acelaşi rang, care are 2.000 şi trebuie să ajungă la 6.000, creşte anual, din 2019, cu ¼ din diferenţă, adică 1.000 de lei anual, în fiecare din cei 4 ani, până în 2022. Alt consilier, tot de acelaşi rang dar care este salariat într-o altă instituţie bugetară, care are salariul de 5.000 lei şi trebuie să ajungă tot la 6.000, va creşte tot cu ¼ din diferenţă anual, adică 250 de lei. Am luat un exemplu generic, evident, de edificare. Toţi bugetarii interesaţi pot studia legea ca să afle cu exactitate la ce nivel vor ajunge în 2022. Noi considerăm că abia atunci sistemul va fi perfect echilibrat şi, începând din ianuarie 2023, salariile vor creşte anual raportat la salariul minim pe economie, deci toţi având aceeaşi creştere. Atenţie!  Pentru funcţiile de execuţie, în grilă, sumele nu au incluse sporuri şi vechimea. Aceste elemente se adaugă”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

În ceea ce priveşte sporurile, în multe cazuri depăşeau salariile de bază. S-a luat decizia plafonării cuantumului sporurilor per total ordonator de credite la 30%, aşa cum era şi în Legea 284/2010. Este o practică europeană şi s-a ţinut cont de ea şi în 2010, şi în 2017.

„Sigur, asta nu înseamnă că un angajat în spital, la boli infecţioase trebuie să aibă sporuri de 30%. Poate avea şi 80%, dar obligaţia încadrării în limita de 30% rămâne la ordonatorul principal de credite”, a afirmat ministrul, adăugând că impactul legii, fără transferul contribuţiilor, este de 42 miliarde lei, pe 4 ani, iar cu transfer este de 62 miliarde.

Ea a menţionat că majorările salariale au început încă din anul 2017, luna ianuarie, prin mai multe acte normative care au generat în plus la buget cheltuieli salariale de la 58 miliarde lei în 2016, la 71 miliarde lei în 2017 şi ajung în 2018 la 81 de miliarde, ceea ce înseamnă că în 2017 s-au făcut majorări salariale per total bugetari de 22%, sigur, în unele cazuri mai mici, în altele şi de 50%, tocmai pentru a se echilibra sistemul.

„Asta înseamnă 22% brut în 2017 fără transfer şi 25% brut în 2018 sau, dacă vreţi pe net, de 4%”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Coldea a vrut să fure teza de doctorat. Gabriel Oprea confimă dezvăluirile lui Dan Andronic
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?