„Modificarea cadrului legislativ şi fiscal care reglementează schimbarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 26/2000, iniţiată de social democraţi, nu face decât să pună piedici şi să descurajeze buna desfăşurare a organizaţiilor non-profit care trăiesc din donaţiile oamenilor şi direcţionarea a 2% din impozitul pe profit. Schimbările Codului Fiscal potrivit cărora firmele care au cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro nu mai pot redirecţiona 2% către ONG-uri, dar şi ca formularul 230 să fie depus personal de către donator vor duce la dispariţia multor asociaţii şi ONG-uri care funcţionează pe baza donaţiilor şi a acţiunilor de caritate”, potrivit unui comunicat de presă citat de Mediafax.
USR precizează că a demarat o iniţiativă legislativă prin care cere revenirea la plafonul anterior de 500 de mii de euro, în loc de un milion şi reiterează că a depus deja amendamente la Legea Codului Fiscal pentru a mări cota impozitului pe profit care poate fi direcţionat către ONG-uri la 3,5%.
„ONG-urile din România contribuie activ la îmbunătăţirea şi dezvoltarea societăţii având în vedere că principalele domenii de activitate sunt îndreptate către servicii sociale, educaţie, mediu, protecţia animalelor şi cultură. De aceea îi cerem ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să comunice care sunt măsurile pe care le-a dispus pentru a elimina birocraţia în vederea facilitării accesului la fonduri private pentru organizaţiile non-guvernamentale”, se arată în documentul citat.