Luni, în spațiul public, au apărut informații potrivit cărora aceste teste susținute cu patru luni înaintea probelor scrise ar fi ilegale.
„În mod indubitabil, desfășurarea probelor de competențe lingvistice și digitale este susținută din punct de vedere legal. Astfel, în interesul elevilor, probele A, B, C și D se susțin în semestrul al II-lea, conform art.78, alineatul 7, din Legea 1/2011. Evaluările A, B, C și D prevăzute la art. 77 alin. (4) se organizează și se desfășoară la nivelul unității de învățământ, în timpul anului școlar, pe parcursul semestrului al II-lea”, explică Ministerul Educației, într-un comunicat.
Potrivit MEN, calendarul, cu toate probele inclusiv cele de competențe, a fost discutat și agreat în Comisia de Dialog Social, comisie la care participă atât elevii, părinții, cât și sindicatele reprezentative din învățământul românesc.
Probele care se desfășoară începând cu data de 12 februarie sunt probe de competențe, iar evaluarea unor competențe, atât în România, cât și în practica internațională, nu este direct legată sau dependentă de deținerea sau nedeținerea unor calități precum cea de absolvent de liceu sau de alte tipuri de studii. Similar se întâmplă și cu certificarea competențelor lingvistice (ex: Cambridge Assessment English) și digitale (ECDL) organizate în alte contexte decât cele școlare. Mai mult, elevii pot folosi aceste certificări externe pentru echivalarea probelor de competențe lingvistice și digitale din cadrul examenului de bacalaureat, în condițiile legii, mai spun reprezentanții Ministerului Educației.
Luni au început probele orale de la Bacalaureat 2018.
Citeşte şi BACALAUREAT 2018. Cu ce nu ai voie în sala de examinare