O echipă de cercetători de la universităţile din Edinburgh, Leeds şi Lancaster a utilizat o nouă metodă pentru a calcula incidenţa fulgerelor cauzate de norii de furtună. Ei au descoperit că până la finalul acestui secol este posibilă o scădere cu 15% a numărului mediu de fulgere la nivel mondial. Acest lucru ar putea avea un impact şi asupra incendiilor de vegetaţie, în special în regiunile tropicale. Numărul mai mic de fulgere ar putea afecta şi modul în care gazele cu efect de seră din atmosferă contribuie la schimbările climatice.
”Această cercetare pune la îndoială fiabilitatea previziunilor anterioare cu privire la fulgere şi încurajează studierea efectelor schimbărilor climatice asupra norilor cu (cristale de) gheaţă şi a fulgerelor”, a declarat dr. Declan Finney din cadrul Universităţii din Leeds, fost angajat al Universităţii din Edinburgh.
Spre deosebire de modurile de calcul utilizate tradiţional privind producerea fulgerelor, bazate pe înălţimea norilor, noua abordare a luat în calcul mişcarea micilor particule de gheaţă care se formează şi se deplasează în nori. Sarcinile electrice se acumulează în aceste particule, în picăturile reci de apă şi în măzărichea formată în nori şi sunt descărcate în timpul furtunilor dând naştere la fulgere şi tunete.
Oamenii de ştiinţă estimează că la nivel mondial se produc 1,4 miliarde de fulgere pe an. În condiţiile unei creşteri cu 5 grade Celsius a temperaturilor medii globale până în anul 2100, potrivit celor mai recente date care contrazic studiile anterioare, frecvenţa fulgerelor va fi mai mică în viitor, precizează sursa citată. Anterior, cercetătorii au verificat metoda utilizată aplicând-o condiţiilor actuale.
Studiul, publicat în Nature Climate Change, a fost finanţat de Consiliului de Cercetare a Mediului Înconjurător (Natural Environment Research Council) din Marea Britanie. ‘‘Această cercetare extinde informaţiile actuale cu privire la impactul schimbările climatice asupra fulgerelor şi sugerează că într-o lume mai caldă incidenţa fulgerelor este posibil să scadă”, a declarat Ruth Doherty, cadrul didactic în cadrul Universităţii din Edinburgh.
”Rezultatele oferă noi informaţii cu privire la impactul probabil al fulgerelor asupra compoziţiei atmosferice şi a climei din viitor”, a precizat şi profesor Oliver Wild de la Universitatea din Lancaster.