UPDATE. Contestarea la CCR de către PNL şi PMP a proiectului de lege privind înfiinţarea Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş reprezintă ”un mesaj prost şi greşit”, iar acest act normativ nu încalcă niciun principiu al autonomiei, consideră preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
„Un mesaj prost, un mesaj greşit în ceea ce priveşte relaţiile noastre şi evoluţia relaţiilor noastre în viitor (relaţiile dintre UDMR şi PNL – n.r.). (…) Constituţia asigură dreptul de a învăţa în limba maternă pentru fiecare cetăţean, dreptul constituţional trebuie aplicat prin diferite mijloace. Dacă autoritatea locală nu este în stare, dacă prin deciziile autorităţilor locale nu se poate aplica, comunitatea aşteaptă ca acest drept să fie pus în aplicare de la statul român, Guvern, Parlament, instituţii ale statutului, deci proiectul de lege nu încalcă niciun principiu al autonomiei”, a spus Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului, întrebat cum comentează faptul că PMP şi PNL au contestat la CCR proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului catolic de la Târgu Mureş.
El a adăugat că de la învestirea Guvernului Dăncilă nu a mai avut o discuţie cu preşedintele PNL, Ludovic Orban.
„Am încercat să îl sun duminică, nu am reuşit să vorbim. Ieri am trimis un SMS în sensul de a argumenta că e o decizie greşită, dar nu am un răspuns nici la SMS”, a menţionat preşedintele UDMR.
„Decizia aberanta a PSD şi a celorlalţi sateliţi de a susşine un demers care nu are nimic în comun cu revendicările unei minorităţi din România trebuiesc sancţionate. Acesta este motivul pentru care astăzi am contestat la Curtea Constituţională, împreună cu colegii din PNL, legea privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş”, a declarat deputatul PMP, Eugen Tomac.
Eugen Tomac a afirmat că există „suficient temei de neconstituţionalitate în această lege”, iar ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români ar trebui reduse, nu încurajate, în anul Centenarului Marii Uniri.
„Acest troc politic care s-a desfăşurat la cel mai înalt nivel trebuie condamnat”, a spus Tomac.
La rândul său, deputatul PNL Florin Roman a afirmat că în Transilvania sunt foarte multe unităţi de învăţământ înfiinţate recent cu finanţare de la guvernul maghiar în care copiilor li se oferă cazare şi o masă caldă, iar în contextul în care şcolile româneşti sunt desfiinţare, elevii românii care provind din familii lipsite de posibilităţi se îndreaptă către acestea.
„Practic, are loc o maghiarizare a copiilor români care provin din familiile sărace”, a spus Roman.