Astronauţii de pe ISS vor face două ieşiri în spaţiu în luna august

Câţiva astronauţi din echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) vor participa la două ieşiri în spaţiu, pe 20 august şi pe 30 august, pentru a instala o serie de echipamente noi în exteriorul staţiei şi pentru a înlocui câteva instalaţii defecte, a anunţat marţi NASA.
Romania TV
15 aug. 2012, 12:09
Astronauţii de pe ISS vor face două ieşiri în spaţiu în luna august

Cosmonauţii ruşi Ghenadi Padalka şi Yuri Malenchenko vor efectua o primă ieşire în spaţiu, de şase ore, pe 20 august, a declarat Dina Contella, coordonatoarea Expediţiei 32 – actuala misiune spaţială pe ISS -, de la Centrul Spaţial Johnson din Houston.

Cei doi cosmonauţi veterani, care au împreună 12 ieşiri în spaţiu, vor instala un scut pentru a proteja unul dintre modulele ISS de micrometeoriţi şi de deşeurile spaţiale, precum şi o macara telescopică între două module ale staţiei.

Zece zile mai târziu, pe 30 august, americanca Sunita Williams şi japonezul Akihiko Hoshide vor ieşi la rândul lor în spaţiu pentru aproximativ şase ore şi jumătate, în principal pentru a înlocui o cameră video şi câteva cabluri defecte.

Ei vor instala şi dispozitivul de conectare necesar pentru apropiata sosire a unui laborator rus la bordul ISS.

Aceasta va fi cea de-a cincea ieşire în spaţiu pentru Sunita Williams şi prima pentru Akihiko Hoshide.

Principala provocare pentru cele două ieşiri pe orbită constă în realizarea lor într-un timp limitat, a precizat Kieth Johnson, coordonatorul celei de-a doua misiuni pe orbită.

„Vrem să fim siguri că echipajul nu va înregistra nicio întârziere la una din cele două sarcini. Am stabilit minutul pentru ieşirea lor în spaţiu şi putem să ne oprim în mai multe momente pentru a-i readuce la bordul staţiei, dacă va fi nevoie”, a spus el.

Neprevăzutul ar putea veni din faptul că „am schimbat priorităţile şi sarcinile de îndeplinit, în raport cu sarcinile pentru care ei s-au pregătit în perioada antrenamentului”, a precizat acelaşi coordonator de la NASA.

Pentru ieşirea pe orbită a cosmonauţilor ruşi, aspectul cel mai delicat va viza deplasarea acelei macarale telescopice, a precizat Dina Contella.

Pe lângă aceste două ieşiri orbitale, Expediţia 32 are misiunea de a pregăti sosirea la bordul ISS a patru vehicule spaţiale de tip cargo (două ruseşti, unul european şi unul japonez).

În prezent, după retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Remus Pricopie îl acuză pe Mircea Geoană de folosirea însemnelor NATO în campania electorală
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!