Judecătorii și procurorii cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții se vor putea pensiona și mai devreme de 60 de ani pentru a obține pensiile de serviciu, potrivit Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Documentul a fost adoptat deja în Parlament încă de anul trecut, dar a fost supus atenției Curții Constituționale în unele privințe și s-au constatat unele nereguli, motiv pentru care se va întoarce pentru modificări în Parlament.
În orice caz, propunerea legislativă nu se va aplica decât după ce trece și de șeful statului și după ce e publicată în Monitorul Oficial.
„De pensia de serviciu (…) beneficiază și judecătorii și procurorii cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin.(1) (detaliată mai jos – n.red.) pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în aceste funcții, scrie în textul propunerii”, așa cum a trecut de Parlament.
Ca să vedem noutatea, ne uităm în forma actuală a textului de lege citat mai sus, unde scrie negru pe alb că pensia aceasta poate fi obținută de cei care au împlinit 60 de ani. Or, în prevederea nouă a dispărut această precizare.
Prin urmare, acești magistrați, dacă au intrat în profesie imediat după terminarea facultății, vor ajunge să iasă din sistem cu pensie de serviciu chiar de la 45-50 de ani.
Citeşte mai multe pe avocatnet.ro