Cristian Grasu, despre problema imunoglobulinelor: Încet, încet criza se îndreptă către o rezolvare

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Grasu a declarat, vineri, că producătorii de imunoglobulină au început să solicite reînscrierea pe piaţa din România, criza acestor produse urmând să se îndrepte către o rezolvare.
Filip Stan
16 feb. 2018, 10:42
Cristian Grasu, despre problema imunoglobulinelor: Încet, încet criza se îndreptă către o rezolvare

„Guvernul României şi-a asumat o decizie importantă cu rezultate imediate, cu impact imediat şi acest lucru se observă în zilele acestea. Deja au început să apară producători care să solicite reînscrierea pe piaţa din România. Unul dintre ei este deja în faza avansată de obţinere a preţului, ceea ce înseamnă că săptămâna viitoare putem negocia un nou contract. Încet, încet, criza se îndreaptă către o rezolvare după o decizie (eliminarea taxei clawback – n.r.) curajoasă luată de Guvern. A fost o decizie foarte grea. Vom avea o negociere pentru o cantitate pe care ne-o dorim cât mai apropiată de nevoile pe care le-am centralizat pe toată ţara”, a spus Grasu, la o dezbatere de specialitate.

El a afirmat că pacienţii din România au nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulină pe an.

„În momentul de faţă, cu acest singur contract care există, cantitatea este sub jumătate. Din fericire, vom avea şi o diversificare a formei de administrare, în sensul că vom putea avea şi imunoglobulină care se administrează subcutanat. Suntem în permanenţă în contact cu medicii care sunt parte din tratarea imunodeficienţei primare şi în felul acesta ştim situaţia pacienţilor care au probleme acute severe şi pe care le monitorizăm. (…) Sunt anumite amânări pentru anumiţi pacienţi, dar nu pentru cei care au o problemă acută severă”, a susţinut secretarul de stat.

Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare, Otilia Stanga, a accentuat că, „deocamdată”, aprovizionarea cu imunoglobulină nu este constantă.

„În continuare, avem întârzieri la tratament care se reflectă în sănătatea pacienţilor, până la urmă. Fiecare întârziere a tratamentului poate să îi provoace noi infecţii, noi afecţiuni, unele dintre ele cronicizându-se. Anumite infecţii pot să aibă urmări cronice. Este nevoie să găsim soluţii pe termen lung şi să avem o aprovizionare constantă, să ştim că lună de lună pacienţii îşi vor primi tratamentul la timp”, a spus reprezentantul asociaţiei.

Potrivit acesteia, numărul aproximativ al pacienţilor cu imunodeficienţă primară din România este de aproximativ 200.

„Marea majoritate au primit tratament. Trebuie soluţii pe termen lung”, a precizat Stanga.

„Nu putem să susţinem piaţa în condiţiile în care ceilalţi producători nu vin cu produsele lor pe piaţa din România. Noi nu am întrerupt livrările nici înainte de suspendarea taxei clawback, continuăm să livrăm în acelaşi ritm şi avem un ritm care este limitat de capacitatea de producţie a fabricii noastre, care este de zece ori mai mică decât a altor producători care nu livrează. (…) Este mai avantajoasă (livrarea în alte ţări faţă de România – n.r.). În acest moment diferenţele de preţ între România şi SUA sunt foarte mari. În SUA gramul de imunoglobulină normală se vinde cu 75 de euro. În România importăm astăzi, după ce a fost eliminată taxa clawback, cu 34 euro pe gram. În ţările arabe preţul este 82. La nivel european cel mai mic preţ cu care se vinde imunoglobulina normală umană este de 37 preţ de ieşire pe poarta fabricii. Noi nu putem să oferim mai mult de 34. Poate şi pentru că, de exemplu, nu avem în momentul de faţă preţul actualizat la cursul valutar prezent. Din cunoştinţele mele, în România, sunt cele mai mic preţuri”, a afirmat reprezentantul unei companii importatoare de imunoglobulină.

Spynews
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu întrebării care stă pe buzele tuturor
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Produsul românesc care a ajuns să fie medaliat cu aur în Europa. A devenit un simbol al excelenței și e de o calitate superioară
Capital.ro
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Se dau bani de la Guvern pentru încă 4 milioane de români! Anunțul major în România
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Spynews
Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr., înțepătură pentru fiul manelistului, după ce a fost acuzată de infidelitate: „Fostul ruinează acum viața altcuiva”
Spynews
Soția lui Florin Salam, mesaj cu subînțeles: „Vei realiza cât rău mi-ai făcut”. Postarea cu care Roxana Dobre și-a surprins urmăritorii / FOTO
Evz.ro
Florin Piersic, surpriză pentru fani. Marele actor se întoarce pe scenă
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Au crezut că nu le vede nimeni dar… 50 de vedete sexy cu mâna în chiloţei
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depunerea dosarelor
Capital.ro
Doliu la Digi și Antena 1. Tragedia a lovit lumea televiziunii: Să citiți și să-l pomeniți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Gloria Bistriţa debutează cu victorie în Liga Campionilor împotriva CSM Bucureşti
MediaFlux
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...