Potrivit unui comunicat, miercuri, preşedintele-director general (PDG) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Claudiu Săftoiu, a decis suspendarea emisiei canalului de ştiri al televiziunii publice, TVR Info, începând cu data de 15 august 2012, de la ora 23.59.
„Situaţia financiară critică a Televiziunii Române impune luarea unor măsuri urgente de redresare economică, în lipsa lor, funcţionarea societăţii devenind imposibilă. Potrivit raportului întocmit de Grupul de lucru înfiinţat prin hotărârea Consiliului de Administraţie al TVR, misiunea TVR Info urmează a fi preluată de canalul TVR 1„, se spune în comunicatul TVR.
Potrivit aceleiaşi surse, „televiziunea publică va continua să îşi respecte, prin TVR 1, misiunea de informare promptă şi corectă în legătură cu evenimentele importante interne şi internaţionale, misiunea cultural-educativă urmând să fie asigurată de viitorul canal TVR 2 Cultural„.
„Legea 41/1994 de organizare şi funcţionare a SRTv face referire la programele 1 şi 2, la un departament care difuzează emisiuni pentru străinătate şi la studiourile teritoriale, al căror canal de exprimare este acum şi TVR 3”, se mai spune în comunicat.
Suspendarea emisiei TVR Info începând din 15 august a fost anunţată de Claudiu Săftoiu într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei MEDIAFAX şi publicat în 11 august.
În 10 august, în aceeaşi zi în care Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune a aprobat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede faptul că TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 şi TVR 3, Claudiu Săftoiu a acordat MEDIAFAX un interviu în care a explicat pe larg necesitatea luării acestei măsuri, care va fi urmată de altele la fel de „dureroase”.
Claudiu Săftoiu a spus în respectivul interviu că Televiziunea Română are o pierdere de 145,6 milioane de euro, iar desfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural, deşi dureroasă, este necesară şi va fi urmată de renunţarea la toţi colaboratorii TVR Info, respectiv 24 de persoane.
„Experienţa TVR Info – în multe aspecte ale sale, dar nu în toate – este una absolut pozitivă pentru TVR, nu va fi pierdută. Imaginaţi-vă că în decurs de numai doi ani, indiferent de motivele mai mult sau mai puţin jurnalistice pentru care a apărut TVR Info şi de oportunitatea reală sau nu a apariţiei unei televiziuni de ştiri plătită din taxa TV, pe o nişă extrem de competitivă cu celelalte televiziuni de breaking news, procesul a dus la crearea unui stil, a unei atitudini jurnalistice distincte în TVR. Este vorba despre un jurnalism alert, prompt, un jurnalism pe care l-aş putea numi impetuos, dar cu o atitudine echilibrată, în ceea ce priveşte exerciţiul moderării. Foarte adevărat este însă că, în multe cazuri, la TVR Info am observat şi renunţări de la deontologia profesională, care au fost strict amendate. Misiunea TVR Info va fi preluată de TVR 1, principalul canal de televiziune în TVR în momentul acesta, căruia dorim în mod special să-i readucem importanţa cuvenită atât în cadrul SRTv, cât şi în cadrul peisajului media din România”, a mai spus Claudiu Săftoiu în interviu.
Conducerea Societăţii Române de Televiziune trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.