O singură ţară ar putea decide soarta Uniunii Europene

Italienii au sentimentul că au fost abandonaţi de partenerii lor din UE, iar votul lor la alegerile generale din 4 martie riscă să traducă nemulţumirea lor, avertizează Institutul Jacques Delors într-un studiu făcut public vineri la Bruxelles.
Filip Stan
16 feb. 2018, 19:01
O singură ţară ar putea decide soarta Uniunii Europene

„Alegerile din 4 martie vor decide modul în care Italia se va înscrie în procesul european în următorii ani, care se anunţă decisivi”, afirmă autorii studiului. „Ele ar putea duce la o criză politică”, atenţionează aceştia.

Coaliţia de dreapta/extrema dreaptă rămâne în frunte, potrivit ultimelor sondaje făcute publice vineri, însă nicio majoritate nu pare să se contureze şi milioane de alegători sunt încă indecişi.

„Italienii nu au devenit eurofobi, însă manifestă o mare eurofrustrare. Ei manifestă o mare decepţie faţă de Europa care le-a înşelat aşteptările”, a susţinut în timpul unei conferinţe de presă Sebastien Maillard, directorul centrului de reflecţie european. „Europa mamă iubitoare s-a transformat pentru italieni într-o soacră arogantă, indiferentă, care i-a abandonat”, a estimat el. În opinia sa, „modul în care europenii au gestionat criza migraţiei explică sentimentul de abandon al italienilor”, potrivit Agerpres. .

Alegerile generale din 4 martie „se derulează sub semnul unei triple crize: economică, a migraţiei şi a reprezentării”, susţine institutul, care se bazează pe anchetele europene Eurobarometru realizate de Centrul Kantar asupra viitorului Europei.

Această triplă criză a contribuit la „schimbarea în profunzime a opiniei italienilor cu privire la UE”, notează autorii. „46% dintre italieni se declară astăzi convinşi că pentru ţara lor ar putea fi mai bine să fie în afara UE”, subliniază ei, amintind că în 2012 astfel gândeau doar 29% dintre italieni.

Imigraţia a devenit un punct de tensiune majoră, iar sentimentul de respingere a imigranţilor îi vizează de asemenea, ca şi în Marea Britanie, pe cetăţenii altor state membre. Astfel, 46% dintre persoanele intervievate susţin că nutresc un sentiment negativ faţă de imigraţia intraeuropeană.

Citeşte şi Serbia nu va recunoaşte Kosovo în schimbul unei aderări la UE

Contracţia economică (9% între 2006 şi 2016), povara datoriei (132% din PIB-ul italian), şomajul şi nivelul de taxare contribuie de asemenea la această adversitate. „Euroscepticismul guvernamental exprimat în anumite perioade” a contribuit şi el la această sporire a neîncrederii, subliniază studiul.

„Oamenii politici italieni au avut un discurs politic negativ cu privire la euro”, a deplâns Sebastien Maillard. Luările de poziţie ale lui Silvio Berlusconi împotriva euro, atunci când era prim-ministru, sau decizia fostului şef al guvernului italian Matteo Renzi de a retrage drapelul european din biroul lui atunci când era în funcţie sunt exemple ale unui asemenea euroscepticism guvernamental.

Centru de reflecţie fondat de francezul Jacques Delors la sfârşitul preşedinţiei Comisiei Europene (1985-1995), Institutul Jacques Delors, prezidat de fostul premier italian Enrico Letta, întocmeşte analize şi reflecţii asupra evoluţiei UE.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Test Tesla Model 3. Ce s-a întâmplat cu celebra mașină electrică la -5 grade. Capacitatea bateriei a scăzut șocant, câți kilometri ”a dus”, de fapt, după cei 702 declarați oficial
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Vladimir Ciorbă confirmă că a denunțat primarul din Sinaia, Vlad Oprea, la DNA
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin