Ortodoxe
Sf. Ier. Leon, episcopul Romei
(Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti)
Greco-catolice
Duminica lăsatului sec de brânză. Sf. papă Leon
Romano-catolice
Duminica 1 din Post
Sf. Francisc Regis Clet, pr. m.;
Fer. Ioan de Fiesole (Fra Angelico), călug.
Sfântul Ierarh Leon, episcopul Romei, pomenit în calendarul creştin ortodox la 18 februarie, s-a născut la Roma.
Din tinereţe a primit o educaţie solidă, pe lângă valorile creştine care i-au fost cunoscute din familie. Alegând viaţa duhovnicească mai mult decât cea de mirean, a fost mai întâi arhidiacon la papa Sixt al III-lea. Apoi, pentru multa lui înţelepciune şi curăţie, după moartea papei Sixt, prin alegere, a ocupat scaunul episcopal al Romei.
Ierarh în vremea năvălirilor barbare asupra Romei, papa Leon a depus eforturi considerabile pentru a apăra cetatea. În acelaşi timp a fost un mare luptător pentru păstrarea dreptei credinţe.
Sfântul Leon a fost unul din promotorii convocării celui de-al IV-lea Sinod Ecumenic.
Sinodul al IV-lea Ecumenic s-a ţinut în 451, la Calcedon, şi a reunit cel mai mare număr de părinţi participanţi (520-630), hotărârile luate de aceştia urmau să pună capăt tulburărilor generate de ereziile care negau unirea celor două firi, dumnezeiască şi omenească, a Mântuitorului.
La Sinodul de la Calcedon a fost aprobată formula dogmatică care mărturiseşte pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, arătându-se că Iisus Hristos are o singură Persoană şi două firi. Cele două firi desăvârşite sunt unite în mod tainic în persoana divină unică a Cuvântului lui Dumnezeu, fără amestecare, fără schimbare, fără împărţire, fără despărţire.
A rămas în istoria Bisericii şi prin numeroasele sale scrieri (cuvântări, epistole, lucrări liturgice).