„Cred că fiecare ministru, când vine, are conştiinţa că nu va sta mult în scaun şi atunci încearcă să ia măsuri administrative altfel decât cel anterior (…) Toţi au luat măsuri de genul… cum să dăm altfel Bacul, Capacitatea, ca să le rămână numele”, spune Oana Moraru, expert în educaţie, potrivit digi24.ro.
„Ca elev eu aş putea să dau în judecată şcoala, pentru că eu m-am pregătit pentru un bacalaureat care are loc în iunie. Ma iei cu patru luni mai devreme…N-am avut timp să învăţ.(…) Îmi e încălcat dreptul”, spune profesorul Nicolae Manolescu, istoric literar.
Sindicaliştii spun, însă, că examenul este ilegal, câtă vreme participă la el tineri care nu sunt, încă, absolvenţi de liceu.
„Te înscrii în momentul în care ai terminat cursurile învăţământului liceal. În luna februarie tu nu ai terminat, nici nu ai parcurs programa educatională. Poţi să ai surpriza să fii corijent în momentul de faţă şi aici sunt răspunsuri pe care Ministerul Educaţiei nu le-a dat la întrebarea dacă intră la competenţe, pentru că poţi fi corijent acum şi să termini cursurile liceale fără corijenţă”, spune Marius Nistor, de la Federația sindicală „Spiru Haret”.
Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, îşi susţine în continuare ideea. „Nu se face nicio ilegalitate. Se ştie foarte bine că la aceste competenţe nu pică nimeni. Fapt pentru care eu cred că trebuie să ne concentrăm mai mult pe semestrul al doilea, să se recupereze elevii din clasa a XII-a în aşa fel încât să aibă rezultate foarte bune la probele scrise”, a declarat Liviu Pop.
Poba de evaluare a competenţelor lingvistice la limba română și limba maternă nu le-a dat prea mari bătăi de cap elevilor. Subiectele sunt concepute pentru a putea fi rezolvate în maximum 15 minute. De picat, nu pică nimeni: calificativele sunt „experimentat”, „avansat” sau „mediu”.
Următoarele probe vor fi cele de competenţe digitale. Prima etapă a Bacalaureatului se va încheia cu proba orală la o limbă străină, care va avea loc pe 21 şi 22 februarie. Probele scrise vor debuta, ca şi până acum, în iunie, după finalizarea studiilor liceale.