Ponta, în Handelsblatt: Voi accepta orice decizie a CCR

Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu pentru Handelsblatt, că va accepta decizia CCR, indiferent care va fi aceasta,  şi s-a arătat dispus să coopereze cu preşedintele suspendat Traian Băsescu în cazul în care Curtea va decide că referendumul din 29 iulie nu a fost valid.
Romania TV
16 aug. 2012, 07:45
Ponta, în Handelsblatt: Voi accepta orice decizie a CCR

„Voi respecta orice decizie a Curţii Constituţionale”, a declarat Ponta, citat de Agerpres.

Şeful executivului de la Bucureşti a recunoscut că lupta pentru putere a dăunat imaginii ţării sale. „Bineînţeles că reputaţia României a fost afectată”, a mai spus Ponta, subliniind că el însuşi s-a reţinut de la a mai lansa atacuri la adresa lui Traian Băsescu după referendum. „În opinia mea, referendumul a pus capăt crizei politice”, a afirmat premierul.

Totodată, prim-ministrul român a apreciat că „majoritatea instituţiilor şi mass-media europene sunt victime ale unei campanii de dezinformare bine puse la punct de oamenii lui Băsescu. Şi vă spun şi de ce: la nivel naţional el era foarte nepopular şi a pierdut lupta.

În pofida consecinţelor în plan economic ale disputei politice de la Bucureşti, Ponta s-a arătat convins că România nu depinde de ajutorul financiar din partea FMI şi UE: „Nu, categoric nu vom avea nevoie de cele 5 miliarde euro din acordul preventiv – cu excepţia cazului în care zona euro se va confrunta cu probleme ce nu pot fi anticipate”, a mai spus Ponta. „Vom apela în continuare la pieţele financiare, situaţia este stabilă”, a conchis el.

Nu este primul interviu acordat presei străine în care Ponta se arată dispus să accepte o coabitare cu Traian Băsescu, dacă acesta va fi reconfirmat în funcţie de către Curtea Constituţională.

Într-un interviu acordat ziarului The Guardian, Ponta a afirmat că este dispus „să coabiteze” cu preşedintele Traian Băsescu dacă acesta va respecta rolul pe care i-l conferă Constituţia, apreciind că, după 20 de ani de „timp pierdut”, criza politică din România se apropie de final.

Potrivit lui Victor Ponta, criza politică ce afectează România din mai se apropie de soluţionare, punând capăt la ceea ce el consideră 20 de ani de „timp pierdut”, de la revoluţia care a condus la înlăturarea regimului comunist.

Ponta a precizat că, dacă încercarea de demitere a lui Traian Băsescu prin referendum va eşua, este pregătit să „coabiteze” cu preşedintele dacă acesta va respecta rolul conferit de Constituţie. „Aceasta probabil este cea mai mare criză din ultimii zece ani, dar toate instituţiile, inclusiv Curtea Constituţională, Parlamentul şi Guvernul au dovedit că sunt solide şi cred că partea cea mai grea a trecut. După această vară călduroasă, vom intra într-o situaţie de normalitate şi vom dovedi că toate angajamentele noastre europene vor fi respectate”, a spus Ponta, respingând acuzaţiile privind o presupusă tentativă de lovitură de stat.

„Este foarte clar că noua coaliţie şi noul Guvern se bucură de o largă susţinere populară. Timp de opt ani, preşedintele Băsescu şi-a folosit puterea pentru a face numiri pe criterii politice, inclusiv în cazul judecătorilor de la Curtea Constituţională şi al Avocatului poporului. Toate persoanele au fost numite în funcţii de Băsescu. Acum, vom reveni la un echilibru al forţelor politice”, a explicat Ponta, denunţând „standardele duble” cu care ar fi fost tratat de către UE şi argumentând că Traian Băsescu nu a fost criticat niciodată pentru emiterea frecventă de ordonanţe de urgenţă.

„Când am preluat funcţia pe 7 mai, am fost absolut convins, cu bună credinţă, că puteam coabita cu preşedintele Băsescu, pentru că urma să îşi încheie mandatul şi nu mai poate candida pentru altul. Am ajuns la actuala criză pentru că era aproape imposibil să avem o coabitare normală”, adaugă Ponta, promiţând că, în cazul în care Curtea Constituţională va decide în favoarea lui Băsescu, este pregătit încă o dată pentru „coabitare”, însă în funcţie de comportamentul preşedintelui.

Traian Băsescu „va reveni la biroul său, iar dacă domnul Băsescu se va limita strict la prerogativele de care dispune prin Constituţie, totul va fi bine şi perfect. Dar domnul Băsescu este o personalitate foarte puternică. A fost căpitan de navă şi în ADN-ul său nu are nicio abilitate de a coopera cu cineva… Trebuie doar să îşi exercite atribuţiile constituţionale, care nu sunt foarte largi”, a apreciat Ponta.

Premierul susţine că acţiunile sale sunt justificate de susţinerea populară pe care o are, fiind necesare pentru desfiinţarea unui sistem centralizat moştenit de la Nicolae Ceauşescu. „Este un fapt negativ pentru un tânăr român, căci acest lucru înseamnă că am pierdut 20 de ani, pentru că mulţi oameni cred că regimurile sunt foarte asemănătoare. Avem televiziuni, avem Internet, dar puterea este aceeaşi pentru că domnul Băsescu … a ţinut totul sub controlul său – parlamentul, guvernul, serviciile de informaţii, de aceea lumea este atât de entuziasmată să scape de el. Dar, ca să fiu foarte sincer, am piedut mult timp şi energie în ultimii 20 de ani, de aceea sper că ceva s-a schimbat în mod radical vara aceasta”, a încheiat Victor Ponta.

Crin Antonescu a reacţionat, miercuri, cu iritare la declaraţiile lui Victor Ponta privind posibila coabitare cu Traian Băsescu. Într-o conferinţă de presă susţinută la Cotroceni, preşedintele interimar a precizat că nu este interesat de afirmaţiile primului-ministru.

Întrebat fiind ce părere are despre declaraţiile pe care Victor Ponta le-a dat în cadrul unui interviu pentru The Guardian, Crin Antonescu a răspuns: „Nu sunt preocupat de modul în care pot coabita premierul cu preşedintele suspendat. Nu mă priveşte”.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!