Inspectorul de personal de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsăud, Elena Borş, a declarat că au fost ocupate, în prima etapă de repartizare, 81 de catedre cu durată nedeterminată din cele 140 scoase la concurs, ceea ce echivalează cu un procent de 57,85%, în condiţiile în care 185 de candidaţi au obţinut medii peste 7 la examenul de titularizare.
Pe de altă parte, peste 40% dintre posturile titularizabile scoase la concurs au rămas neocupate.
Printre profesorii care nu au obţinut un post titularizabil se află o profesoară de arte plastice din Bistriţa. Aceasta a dat concurs pe un post netitularizabil de la Şcoala Generală „Avram Iancu” din Bistriţa, unde a fost suplinitoare în ultimii doi ani.
Profesoara a declarat că ştia că postul pe care concurează nu este cu durată neterminată.
„Mi-a fost frică să merg în altă parte fiindcă am mai dat examenul de titularizare de două ori şi am luat sub 7. M-am gândit că, dacă tot se dă concurs pe centre, aşa cum s-a anunţat iniţial, iar cei din şcoala în care predau mă cunosc şi ştiu ce am făcut acolo, probabil că voi avea o şansă în plus. M-am gândit totodată să dau concurs şi în alte centre. Eram dispusă să dau zece examene, dar când am auzit că e o singură zi de examen şi subiectul e naţional, am fost obligată să merg la un singur centru. Nu m-am aşteptat să iau 10, dar acum că l-am luat mi se pare nedrept că nu pot ocupa un post titularizabil, mai ales că există două astfel de posturi în judeţ, iar unul nici măcar nu poate fi ocupat de colega care a dat examen în centrul respectiv fiindcă a luat 1,4”, a declarat profesoara Adriana Scripeţ.
Ea a decis să trimită un memoriu ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prin care va solicita ca, în condiţiile în care examenul a fost cu subiecte unice, corectate unitar, şi nu pe centre cum s-a spus iniţial, celor care au obţinut medii de 10 să li se dea posibilitatea să ocupe posturi titularizabile în judeţ chiar dacă nu erau în raza centrului unde au dat examen.
În aceste condiţii, inspectorul de personal de la ISJ Elena Borş a declarat că acest lucru a fost posibil întrucât profesorii care au susţinut examenul de titularizare într-un centru nu pot ocupa posturi scoase la concurs în alte centre din judeţ.
„Concursul de titularizare din acest an a fost construit într-un anumit fel şi, pe parcurs s-au schimbat regulile jocului. S-a pornit cu o programă pentru concurs şi pe parcurs s-a schimbat structura subiectelor. Organizarea concursului pe centre nu a fost un lucru rău fiindcă, până la urmă, trebuie aplicată descentralizarea ca să putem permite unităţilor de învăţământ să îşi facă angajările ţinând cont că şi finanţarea va fi pe elev. În aceste condiţii, fiecare şcoală trebuie să fie atentă la calitatea cadrelor didactice care intră în şcoală. Subiectul însă a fost unul elaborat la nivel naţional, iar eu cred că trebuia să li se permită candidaţilor ocuparea posturilor indiferent de centrul de examen la care au participat. Atunci nu se ajungea la situaţia în care să avem candidaţi cu medii mari, chiar de zece, care să rămână fără post titularizabil şi în centre în care aveau post titularizabil şi un singur candidat care a obţinut şapte să se titularizeze, iar altul cu zece la aceeaşi disciplină, dar fiind înscris în alt centru, rămâne pe dinafară. Ţinând cont că subiectele au fost egale, corectarea a fost unitară, cred că ar fi trebuit să li se permită să ocupe posturi oriunde în judeţ”, a spus Borş.
În Bistriţa-Năsăud, mai trebuie repartizaţi 185 de candidaţi care au obţinut peste 7 la examenul de titularizare şi 179 care au luat medii peste 5.