„Ca în fiecare an, Curtea de Apel Bucureşti se remarcă prin cel mai mare volum de activitate între instanţele de acelaşi grad, atât din punct de vedere al aparatului propriu, cât şi împreună cu instanţele arondate. Şi în anul 2017, ponderea cea mai mare a volumului şi complexităţii cauzelor la nivel naţional a avut-o tot Curtea de Apel Bucureşti, care a instrumentat aproximativ un sfert din numărul cauzelor la nivel naţional. Ca volum de activitate, în 2017, Curtea de Apel Bucureşti şi instanţele arondate au avut de soluţionat 22,95% din totalul cauzelor deduse judecăţii la nivel naţional”, se arată în raportul de activitate al CAB şi instanţelor arondate pe anul 2017, dat publicităţii miercuri.
Raportat la complexitatea cauzelor instrumentate în România, Curţii de Apel Bucureşti i-a revenit un sfert – 25,55% – din această complexitate.
„Din prisma punctelor de complexitate, la Curtea de Apel Bucureşti, media încărcăturii/judecător a fost, anul trecut, de 7.828 de puncte, peste media la nivel naţional. Acest lucru a făcut ca şi la acest capitol – încărcătură/judecător pe puncte de complexitate – Curtea de Apel Bucureşti să fie prima dintre cele 15 curţi de apel din ţară”, se mai arată în raportul de activitate.
Citeşte şi: Alerta cu bomba de la Curtea de Apel Bucureşti, falsă UPDATE
În anul 2017, Curtea de Apel Bucureşti şi instanţele arondate au soluţionat aproape o jumătate de milion de dosare.
Astfel, dintre cele 482.742 cauze, 330.570 au fost soluţionate de judecătoriile arondate, 114.854 de către tribunale, restul de 37.318 fiind soluţionate de către Curtea de Apel Bucureşti, faţă de anii precedenţi înregistrându-se o scădere a stocului de dosare de aproape 5 procente.
Din cele 482.742 de cauze soluţionate în anul 2017, ponderea cea mai mare a avut-o Tribunalul Bucureşti – cu 83.912 dosare (17,38%), urmat de Judecătoria Sectorului 1 – cu o pondere de 9,39 la sută (45.308 dosare), Curtea de Apel Bucureşti – cu 7,73% (73.318 dosare), Judecătoria Sectorului 3 – cu 7,41% (35.767 dosare) şi Judecătoria Sectorului 4 – cu 7,27% (35.086 cauze soluţionate).
Numărul dosarelor nou intrate la secţiile CAB a fost în uşoară descreştere, cu 1.591 mai puţin faţă de anul 2016, înregistrându-se o scădere procentuală de 4,02%.
„Această scădere a numărului de dosare nou intrate s-a resimţit în materia litigiilor de muncă şi asigurări sociale cu 31,06%, în materia litigiilor cu profesionişti şi faliment cu 10,28% şi în materie penală cu 9,53%. S-a înregistrat, în schimb, o creştere de dosare nou intrate în materia civilă cu un procent de 2,56% şi în materia contenciosului administrativ şi fiscal cu 21,66%”, se mai arată în raportul de activitate.
CAB susţine că analiza cumulată a indicatorilor de eficienţă măsuraţi cu ajutorul aplicaţiei STATIS indică, la fel ca pentru anul 2016, o activitate încadrată ca eficientă.
„Tribunalele arondate Curţii de Apel Bucureşti au înregistrat, de asemenea, o operativitate foarte bună în raport cu condiţiile în care s-a desfăşurat activitatea, respectiv deficitul de personal auxiliar şi complexitatea cauzelor. Tribunalul Ilfov, care şi în anul 2017 s-a remarcat din nou cu cea mai mare încărcătură medie la nivel naţional (de 2.146 de dosare/judecător, raportat la numărul efectiv de judecători, în creştere faţă de anul 2016), s-a confruntat cu un deficit de personal atât în rândul judecătorilor, cât şi în rândul personalului auxiliar de specialitate şi cu toate acestea a înregistrat cea mai bună operativitate dintre tribunalele arondate curţii, aceasta fiind de 1.352 de dosare soluţionate/judecător, în creştere faţă de anul anterior, când a fost de 1.230 de dosare soluţionate/judecător”, se precizează în raportul de activitate.
La Tribunalul Giurgiu s-a constatat cea mai mare rată de soluţionare a cauzelor comparativ cu celelalte tribunale arondate curţii, aceasta fiind de 107,84%.
„De asemenea, activitatea judecătoriilor arondate a fost una apreciabilă şi din punctul de vedere al operativităţii, iar în anul precedent, cu cea mai mare operativitate s-au remarcat Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti (94,88%) şi Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (93,78%), ceea ce reprezintă o reală îmbunătăţire a activităţii acestor instanţe”, se mai arată în raportul de activitate.
Raportul de activitate al CAB şi instanţelor arondate a fost prezentat, marţi, la sediul Palatului de Justiţie, în prezenţa unor membri ai CSM, respectiv Lia Savonea, Evelina Mirela Oprina, Andrea Annamaria Chiş, Nicoleta Margareta Ţînţ, Gabriela Baltag şi Victor Alistar.
Totodată, la prezentarea raportului de activitate au participat Luminiţa Palade, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, avocatul Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, preşedinţilor tribunalelor şi judecătoriilor arondate şi judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.