Proiectul „Închiderea Centrului de Plasament Sf. Nicolae şi dezvoltarea de servicii alternative de tip rezidenţial” a vizat îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor, prin reducerea tendinţei de marginalizare şi a prejudecăţilor, dar şi prin creşterea şanselor de integrare socială.
Prin închiderea instituţiei de tip vechi Centrul de Plasament „Sf. Nicolae” şi achiziţionarea celor patru apartamente au fost create servicii care corespund tuturor nevoilor copiilor şi care permit valorificarea potenţialului individual al fiecărui dintre aceştia, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă şi a relaţiilor sociale cu vecinătatea şi grupul de prieteni mult mai bine decât în centrul de plasament, preluarea modelelor pozitive din comunitate în ceea ce priveşte reuşita în familie şi profesie şi implicarea minorilor în activităţile curente ale unei gospodării.
Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3, Florin Vasile, cele patru apartamente au o capacitate de 24 de locuri şi au fost achiziţionate pe raza sectorului, în apropierea unităţilor şcolare la care sunt înscrişi copiii.
În fiecare apartament locuiesc câte şase-şapte copii, în funcţie de suprafaţă, asistaţi de doi referenţi (educatori) şi doi supraveghetori de noapte.
Ceilalţi copii care erau instituţionalizaţi în centrul închis au fost integraţi în familia naturală (cinci) sau în servicii de integrare socio-profesională destinate tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului.
Personalul care se ocupă de copii a fost preluat din centrul închis şi are astfel experienţă profesională, fiind specializat în lucrul cu copilul şi pregătit în cadrul proiectului pentru nevoile celor care beneficiază de servicii sociale în apartamente.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, a declarat joi, la închiderea proiectului, că orice copil aflat în centre mari suferă anumite transformări ale personalităţii, îşi pierde identitatea şi se vede diferit faţă de ceilalţi copii, iar dacă nu este ajutat mental să se considere la fel cu ceilalţi, problemele ulterioare pot fi foarte grave.
„Acest proiect vine în sensul rezolvării acestor probleme şi creşte şansele de integrare socială. (…) Este foarte important ca astfel de programe să se dezvolte în continuare”, a mai spus demnitarul.
Potrivit ministrului Muncii, astfel de proiecte mai sunt derulate şi în sectorul 5 şi în judeţele Suceava şi Harghita.
Directorul DGASPC Sector 3 a mai spus că instituţia pe care o conduce are în evidenţă 549 de copii, Primăria alocând pentru ei, anual, aproximativ 230 de milioane de lei.
Potrivit lui Florin Vasile, consturile necesare pentru apartamanetele protejate sunt mult mai mici decât cele pentru instituţiile mari.
Valoarea totală a proiectului a fost de 1.851.815 lei, cea mai mare parte (1.666.577 de lei) fiind asigurată de către MMFPS.